Adobes Project VoCo kan vara “Photoshop” för ljud

Adobes Project VoCo kan vara

adobe-projekt-vocoAdobes Photoshop är ett verktyg som används av många yrkesverksamma inom fotografi- och grafikredigeringsbranschen. Det låter användare röra på foton samt manipulera dem genom att radera vissa objekt, lägga till objekt, slå samman foton och så vidare. Nu ser det ut som Adobe vill kunna göra detsamma för tal genom att tillkännage Project VoCo.

Just nu finns Project VoCo som ett experimentellt verktyg där användare kan redigera tal, som att ta bort vissa ord och ersätta dem med nya. Användare kommer också att kunna skapa helt nya inspelningar från grunden, vilket innebär att om du har tillräckligt med vokalinformation om någon kan du i teorin skapa ett tal i deras röst och få dem att säga något som de faktiskt inte sa i verkliga livet.

Enligt TechCrunch, ”Project VoCo behöver cirka 20 minuters röstprover från en given högtalare. Den analyserar sedan talet, bryter ner det i fonem, transkriberar det och skapar röstmodellen. ” Ur teknisk synvinkel är detta mycket imponerande, men ur etisk synvinkel måste vi undra om en sådan programvara någonsin skulle släppas till massorna.

Eftersom det står att hacka någons sociala medier och lägga upp något i deras namn kan det vara tillräckligt övertygande för att orsaka panik, så tänk om du hörde en ljudinspelning av någon du känner igen, det skulle vara otroligt läskigt! Men de goda nyheterna är att Adobe för närvarande inte har några planer på att leverera Project VoCo som en kommersiell produkt, men för allt vi vet kan det förändras i framtiden.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Adobe.