Attacker mot internetfrihet från repressiva regeringar ökar

Attacker mot internetfrihet från repressiva regeringar ökar

Den amerikanska baserade mänskliga rättighetsvakten Freedom House släppte en rapport om internetfrihet idag, och dess slutsatser är otroliga för alla som anser att internet är en transformerande kraft över hela världen. Rapporten, som utvärderar internetpolitiken och lagarna i 47 länder mellan 2011 och 2012, drar slutsatsen att flera regimer kombinerar beprövade filtreringstekniker med nyare överstatlig övervakning. Särskilt Saudia Arabia, Etiopien och Kina har ökat internetfiltrering och övervakning som svar på delvis sociala medier drivna politiska uppror i Mellanöstern.

Av de 47 studerade länderna har 20 upplevt det som Freedom House kallar en ”negativ bana” sedan föregående rapport. Rapporten konstaterar att regeringens manipulation av internet förändras. Tidigare var det mer synligt: ​​länder blockerade webbplatser eller kommunikationsprotokoll. Denna rapport konstaterar att den har blivit mer komplex. Till exempel har Kina och Ryssland inspirerat många länder att anställa grupper av statliga bloggare. I synnerhet har Bahrains regering anställt ”troll” för att trolla kommentarer från internationella artiklar som attackerar Bahrain-regimen. Att tillfälligt stänga av internetåtkomst under protester eller social oro blir också vanligt: ​​Libyen, Egypten och Pakistan har upplevt avstängningar av internet och mobiltelefoner under det senaste året.

Det är viktigt att notera att endast fyra länder av de 20 som ser en nedgång i internetfriheten är valdemokratier. Så medan internet tydligt kan förbättra liv och hjälpa till att störta regimer, bestäms dess relativa frihet fortfarande av användarens land. Det är en korrelation mot orsakssituationen. Men den goda nyheten är att studien finner en betydande uppgång i medborgaraktivism relaterad till internetfrihet, vilket framhävs av SOPA: s nederlag i USA. Läs hela rapporten om – vad mer – internet, här på webbplatsen för Freedom House.

Foto med tillstånd av Justus Bluener

Filed in Web ..