Bankstopp online-transaktioner efter stulna pengar från 20 000 kunder i hack

Bankstopp online-transaktioner efter stulna pengar från 20 000 kunder i hack

tesco-bank
Hackningsförsök mot finansinstitut är inget nytt men det är först när angriparna kan bryta igenom försvaret får vi en glimt av den absoluta förödelse som sådana incidenter kan orsaka. Tesco Bank – ett finansiellt institut med säte i Storbritannien – har stoppat alla onlinetransaktioner idag efter att cirka 20 000 av sina kontoinnehavare hade stulit sina pengar direkt från sina konton efter någon ”kriminell aktivitet online” under helgen.

Tesco bestämde sig för att stoppa onlinetransaktioner efter att mer än 40 000 av sina över 136 000 kontoinnehavare märkte vad det beskrev som misstänkta transaktioner. En bankchef avslöjade för ITV News att 20 000 kunder faktiskt har stulit pengar från sina konton.

I ett uttalande som publicerades i media sa banken att den kan bekräfta att “under helgen har vissa av dess kunders löpande konton varit föremål för kriminell aktivitet online, och i vissa fall har pengarna dragits ut på bedrägligt sätt.”

Avstängningen har hittills endast gjorts på onlinetransaktioner. Kontoinnehavare kan fortfarande använda andra tjänster som uttagsautomater. Banken har dock bekräftat att kunder som såg bedrägliga uttag från sina konton kommer att återbetalas “så snart som möjligt.”

En utredning ska ännu genomföras i frågan för att säkerställa exakt hur denna cyberattack ägde rum och vem som är människorna bakom det hela.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om cyberattacker och hacking.