Berlin förbjuder hela lägenheter att hyra på Airbnb

Airbnb för att börja samla in skatter för uthyrning i Los Angeles

airbnb-logotyp

Om du bor i Berlin och ofta hyr din lägenhet via Airbnb eller en liknande tjänst kanske du vill vara uppmärksam. Staden har beslutat att förbjuda hela lägenhetsuthyrning på onlinetjänster som Airbnb, vilket innebär att lägenhetsägare inte effektivt kan förvandla sin plats till ett provisoriskt hotell. Staden har inte förbjudit dessa tjänster helt men det har infört vissa begränsningar som invånarna nu måste följa.

En stor oro som människor har med tjänster som Airbnb är att de tenderar att höja hyrespriserna för lägenheter. Om det är en stad där många turister kommer, kommer troligen lägenhetsägare att tjäna mer pengar om de bara hyr ut dem till resenärer på kort sikt, men detta straffar lokalbefolkningen som vill hyra en lägenhet och de slutar behöva betala Mer.

För att komma runt detta problem har Berlin nu gett mandat att lägenhetsägare endast kan hyra enskilda rum på tjänster som Airbnb, de får inte längre hyra ut hela lägenheter om de inte först ansöker om och sedan får ett särskilt tillstånd.

Det är förståeligt att det finns en hel del människor i Berlin som inte är nöjda med detta drag. De skyller på att staden bara syndabockar dessa tjänster för att kompensera för dålig bostadspolitik, vissa anklagar till och med den för att försöka skydda hotellbranschen.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Airbnb. Källa: oberoende