Boot to Gecko: Mozilla går in i OS-krig

Mozilla B2G

Mozilla B2GMed många operativsystem som redan finns på marknaden skulle du tro att vi redan har tillräckligt att välja mellan. Tydligen verkar Mozilla inte tro det och har meddelat att det kommer att utveckla ett nytt operativsystem för enheter som främst kommer att köra appar på webben. För tillfället heter projektet B2G – Boot to Gecko, och Mozillas yttersta mål för operativsystemet är att “bryta strypningen av patenterad teknik över mobilenhetsvärlden.”

Mozilla tror att webbappar är framtiden – där utvecklare bara behöver koda appar en gång och ger samma appupplevelse för användare på alla plattformar. Även om detta har pågått nyligen med användning av HTML5, har de flesta webbappar fortfarande inte nått den punkt där de är mer föredragna än infödda appar. B2G är utformad för att dra nytta av dessa webbappar istället för att behöva förlita sig på infödda appar för att fungera.

Operativsystemet kommer att baseras på Android på lägsta nivå, eftersom grunderna redan finns, men det finns inget ord om det kommer att vara kompatibelt med Android-appar. Mozilla måste också få OEM-tillverkare ombord med B2G om de hoppas kunna sälja enheter som kör operativsystemet: såvida inte Mozilla avsåg operativsystemet för människor som vet hur man hackar sina telefoner för att installera B2G.

Medan det är en bra idé att skapa en plattform som fungerar på webbappar, är ett stort problem det faktum att det kräver en internetanslutning hela tiden. Eftersom inte alla har en datatung plan och internet inte är tillförlitligt i alla delar av landet, kan detta leda till en dålig upplevelse för ett stort antal användare. Vad tycker du om en B2G? Behöver vi ännu ett operativsystem? Ta reda på mer om Mozilla B2G.

[Image Credit]

Filed in Cellphones> Web. Läs mer om mobil, Mozilla, operativsystem och webbapp.