Den här fyren informerar dig om när du ska ge din tågplats

Den här fyren informerar dig om när du ska ge din tågplats

Det är allmänt känt och allmänt artigt att när du ser någon som är handikappad, gammal, gravid eller med barn att du ska ge upp din plats i bussen eller tåga till dem. Men ibland i ett trångt tåg kanske den som behöver sittplats kanske inte ens märks, varför de i Sydkorea har kommit med en intressant lösning.

Projektet heter Pink Light och i grund och botten handlar det om en liten Bluetooth-fyr och tända installationer i tåg. Riktat mer mot gravida kvinnor kan dessa fyrar fås på olika platser runt staden Busan i Sydkorea. När kvinnan går in i tåget tänds installationerna i tåget för att låta passagerarna veta att en gravid kvinna är ombord och kan använda en plats.

Ljuset släcks sedan när det upptäcker att kvinnan har suttit ner. Det är en intressant idé och som vi sa kan det vara till nytta under rusningstider där tågen är för trånga till den punkt där det är svårt att säga vem som kan behöva sittplatsen. Pink Light-projektet är ett samarbete mellan staden Busan och Daehong, ett koreanskt PR-företag.

Som det nu står valdes bara en enda tåglinje för att styra programmet, men staden undersöker nu att utvidga sitt Pink Light-program till alla dess tunnelbana- och bussystem. Förutsatt att det går bra kan det lätt anpassas till andra människor i nöd, som äldre eller handikappade.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Bluetooth.