En SpaceX-raket har exploderat

spacex_falcon_9

spacex_falcon_9

SpaceX har redan visat ett par gånger att det är mer än kapabelt att skjuta upp sin Falcon 9-raket och landa tillbaka efter att raketen har slutfört sitt uppdrag. Men det betyder inte att olyckor inte kan hända. Företaget skulle leverera en satellit i helgen men det kommer inte att kunna göra det eftersom Falcon 9-raketen som skulle ta den upp i rymden har exploderat på startplattan.

Lokala medierapporter nämner att explosionen ägde rum under förberedelserna för det statiska brandtestet på Falcon 9-motorerna. Det sägs att sprängskakningen byggs mil bort från startplattan.

SpaceX bekräftade senare själva händelsen och sa i ett uttalande att ”SpaceX kan bekräfta att det fanns en avvikelse på dynan som förberedelse för dagens statiska brand, vilket resulterade i förlust av fordonet och dess nyttolast. Enligt standardproceduren var dynan klar och det fanns inga skador. ”

Det är standardoperationsförfarande för SpaceX att genomföra ett statiskt brandtest av sin Falcon 9-raket innan den skickas upp i rymden så att inget ovanligt hände idag.

SpaceX har ännu inte gått in på detaljerna om vad som faktiskt fick raketen att explodera på startplattan. Vi får den informationen under de kommande dagarna.

Foto av explosionen vid lanseringsplatsen SpaceX i Cape Canaveral i morse. pic.twitter.com/RWUKLGq6v4

– Mike Gruss (@Gruss_SN) 1 september 2016

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Falcon 9 och Spacex.