ExoMars uppdrag fas 2 försenad till 2020

SpaceX och NASA arbetar för att identifiera landningsplatser på Mars

namn-mars

Roscosmos, den ryska federala rymdorganisationen och Europeiska rymdorganisationen har i dag gemensamt meddelat att fas 2 i ExoMars-uppdraget har försenats till 2020, vilket resulterar i att de inte kommer att skicka en rover till Mars förrän i slutet av detta decennium . Den andra fasen av ExoMars-uppdraget syftar till att ta reda på om det finns främmande liv på Mars, eller om det någonsin har funnits på den röda planeten tidigare, och roveren skulle hjälpa dem att avgöra det.

”Med hänsyn till förseningarna i europeisk och rysk industriell verksamhet och leveranser av den vetenskapliga nyttolasten skulle en lansering 2020 vara den bästa lösningen”, bekräftade de två byråerna.

Detta är en gemensam insats mellan Roscosmos och ESA, de hoppades kunna lansera roveren till 2018, men tekniska utmaningar har skjutit tillbaka tidslinjen och de tittar nu på en lansering efter 2020.

Fas ett av ExoMars-uppdraget innebar att två rymdfarkoster skickades till Mars, de är för närvarande på väg till angränsande planet och förväntas nå Mars i oktober i år. Rymdfarkosten Trace Gas Orbiter kommer att kretsa kring Mars och mäta typerna av gaser i dess atmosfär medan Schiaparelli-landaren försöker landa på planeten själv.

Roveren skulle skickas upp i fas två av detta uppdrag, den var utformad för att utforska den röda planeten och gräva prover av smuts för att fastställa var livet finns där eller om det fanns vid någon tidpunkt.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Mars och rymden. Källa: exploration.esa.int