Facebook används av djurlivsmugglare för att sälja elfenben

Facebook används av djurlivsmugglare för att sälja elfenben

facebook-djurlivJust nu skulle ett av de problem som Facebook står inför just nu vara hur de hanterar falska nyhetsrapporter som publiceras och delas på deras plattform. Det verkar emellertid som om Facebook kan ha ett annat problem att brygga, och det gäller när det gäller försäljning av elfenben och noshörningshorn av djursmugglare.

En rapport från The Guardian avslöjade att i en 18-månaders sting som genomförs av Wildlife Justice Commission verkar det som om djursmugglare använder den sociala nätverksplattformen för att sälja ut sina förmodligen olagligt uppnådda vinster. Enligt utredarna besökte de den vietnamesiska byn Nhi Khe och fann att försäljningen från Facebook och WeChat under ett år uppgick till hela 53,1 miljoner dollar, och det är bara från en enda by och från 51 handlare, så vi kan bara föreställa mig hur mycket mer pengar som handlas globalt.

Hur dessa smugglare lyckas sälja sina föremål är genom hemliga / stängda grupper på Facebook där man måste godkännas innan man blir en del av den. Detta innebär att dessa grupper är offentliga, vilket innebär att även om man vill rapportera dem, skulle de inte kunna, om inte någon inom den gruppen gör det.

När det gäller vad Facebook gör åt det, när WJC kontaktade dem om frågan, utfärdade en talesman ett uttalande som lyder: “Facebook tillåter inte försäljning och handel med utrotningshotade djur och vi kommer inte att tveka att ta bort innehåll som bryter mot våra gemenskapsstandarder när det rapporteras till oss.” Utredarna tror dock att mer behöver göras, som att stänga av konton och samarbeta med brottsbekämpning.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Facebook.