Facebook Spartan: Ingen vet vad det är, men alla är glada

spartan

spartansk

De fick ära, men till slut dog de alla. Hoppsan?

Facebook arbetar enligt uppgift med ett topphemligt projekt med kodnamnet “Spartan”. Det sägs vara en mobilplattform som körs i en webbläsare, tack vare HTML5-stöd. Eftersom tunna nyheter ofta är som berättande behövdes en episk strid, och kunniga säger redan att detta kan stava slutet på Apple AppStore och början på en ny era där Facebook skulle dominera mobilvärlden (igen?). Kan detta stämma, och vad betyder det för utvecklare och slutanvändare som jag och jag?

Appar och webbplatser / webbappar: Hur är de olika?

Appar och webbplatser har alla fördelar och nackdelar. En iOS-app körs med den inbyggda koden för hårdvaran den byggdes för och kanske inte använder nätverkskommunikation. Det betyder att appen är snabb, lyhörd och mindre resurskrävande.

Webbplatser (eller “webbappar”) körs i en webbläsare, så de använder fler resurser (det finns fler lager för att köra koden och vara värd för appen) och deras inneboende nätverkskommunikation gör dem långsammare eller helt omöjliga att använda om det inte finns någon anslutning. På den ljusa sidan fungerar webbappar på alla enheter som stöder en minsta webbläsarfunktionsuppsättning, och de behöver inte uppdateras regelbundet, allt görs på serversidan. Kort sagt, fördelen med webbapparna är bred kompatibilitet. Priset att betala är långsam prestanda är begränsad användbarhet.

Eftersom “Spartan” körs i en webbläsare kan kunniga också säga att det kan döda Android Market också (och Windows och Mac OS också). Saken är att “Apple” är ett bättre val för en nemesis eftersom det genererar fler klick på artiklarna … ja, affärer är affärer.

Är HTML5 en “bättre” plattform?

För att hålla koll på ämnet är frågan: kan Spartan avsluta Apple Store-dominansen när det gäller iOS-appar? I stora antal och i en * mycket * avlägsen framtid är det matematiskt möjligt, även om det är osannolikt. När det gäller app- och användarupplevelsekvalitet, förmodligen inte någonsin. Det är just därför användare har skrek efter en iPad Facebook-app ett tag – och det kanske bara kommer snart.

Även om jag verkligen gillar idén att ha appar som körs i webbläsaren är HTML5 inte den mest effektiva plattformen för att bygga många typer av appar. Många utvecklare skulle också berätta att skapande av appar (och inte webbplatser) med en webbplattform är en smärta i … bakom.

Så varför skulle utvecklare göra det? Som vanligt handlar det om pengar, politik och kanske en (liten) frihetsglädje. Om en utvecklare kan bygga en app som är naturlig för en webbplattform finns det ingen anledning att inte göra det. Men många utvecklare verkar ta den spartanska vägen eftersom de vill undkomma Apples regler och * royaltyavgifter * i appbutiken (30% på appar och prenumerationer). Och om det finns tillräckligt med pengar på spel kan det mycket väl vara värt det för dem. Med detta sagt är inte webben i grunden en bättre utvecklingsplattform för de flesta av de penninggenererande apparna i butiken. De flesta är spel.

Vad finns det för användaren?

Så vad finns det för dig och jag (med Spartan)? Det beror på. Om en app bara fanns tillgänglig på en viss plattform, skulle det vara tillgängligt för alla som inte hade tillgång till den i första hand att göra den tillgänglig på webben (i HTML5). Det är en bra sak. Men om du redan hade den inbyggda appen på din plattform är chansen att webbporten kommer att göra användarupplevelsen långsammare och mer klumpig, möjligen faktiska slutanvändarfördelar. Ironiskt nog har Apple kämpat för HTML5 som ett alternativ till … Flash.

Det bästa är: ingen vet med säkerhet vad Spartan är (ja förutom Facebook och nyckelutvecklare). Ändå verkar tanken på Facebook något att slå på Apple tycks väcka ett stort antal medier.

Det kommer att bli intressant att se hur utvecklare kan springa från Apples stekpanna för att hoppa in i Facebook-elden. Det är bara ett uttryck … Jag föreslår inte att Facebook kommer att bli sämre. Faktum är att de * måste * göra det bättre. På ett eller annat sätt måste utvecklare vara på någon motorväg, och att någon kan ändra vägtullarna någon gång … Helt plötsligt känns Windows och Mac OS så “gratis” och royaltyfria (utvecklare betalar inte royalty för dem OS).

Slutsats

Jag gillar inte att förutsäga framtiden, men det verkar för mig att Spartan inte kommer att döda Apple App Store. Naturligtvis kan det ta bort några intäkter från det, men jag slår vad om att Apples genererar massor av sina apps royalty med spel, och de är i grunden bättre som inbyggda appar. Med all den moderna datorkraften kan vi nu köra Quake II på HTML 5, yay…. (Det är ett 1997-spel).

Faktum är att båda kan trivas samtidigt och det finns faktiskt inget drama att rapportera. Ingen kommer att dö, och ingen verklig ära kommer ut ur detta. Ja, det kommer att finnas en ny “plattform”, men skulle du vara upphetsad om jag sa “Facebook-appar kommer till mobiler med nytt API”? Antagligen inte. Tja, det verkar vara ganska mycket det. Ledsen för att tömma bubblan.

De flesta iOS-apputvecklare får inte någon verklig fördel av att flytta till Facebooks Spartan. Att göra en app Facebook-centrerad betyder inte att appen är “bättre”. Om något kommer det att vara ännu mer begränsande för användare och utvecklare.

HTML5 har inte dödat Flash av fantasin. Spartan och webben kommer säkert inte att döda Apple App Store när som helst. Det spartanska namnet är iögonfallande och förmedlar idén om en liten heroisk grupp av skickliga människor som går mot en gigantisk motståndare. De fick ära, men till slut dog de alla.

Sparad i mobiltelefoner> surfplattor> webb. Läs mer om App Store, Apple Inc, Facebook, iOS och Web.