Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR Vi lägger lite tid på att lära känna GPS-packning, aktivitetsspårning

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR Vi lägger lite tid på att lära känna GPS-packning, aktivitetsspårning

Fitbit Surge är pappan för Fitbit-spårarna. Blaze kan vara det nya barnet på kvarteret, men det här fitness-superuret är för dem som inte bara handlar om att räkna steg. Den har GPS och en pulssensor och erbjuder alla samma funktioner för aktivitetsspårning som du hittar på andra Fitbits.

Men det är inte ensam om att tillgodose alla dina sportspårningsbehov. Steg framåt Garmin Vivoactive HR, den andra generationens sportiga smartklocka som också innehåller GPS och en pulssensor plus har dedikerade spårningslägen för en mängd sporter inklusive löpning, cykling och simning.

Viktig läsning: Garmin Vivoactive HR vs Fitbit Blaze

Med funktionsuppsättningar som är lika lika kommer det oundvikligen att göras jämförelser mellan de två fitnessfokuserade klockorna. Men vilken garanterar din uppmärksamhet och pengarna från din plånbok?

Vi har redan sagt oss om Surge och Vivoactive HR individuellt, och nu har vi bott med båda en stund för att se hur de matchar.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: Design

Vill du ha en snygg fitnessklocka? Då föreslår vi att du söker någon annanstans. Det handlar om sportig robusthet här och medan Surge finns i fler färger än Vivoactive HR, lyfter de inte exakt över Garmin för attraktionskraft.

Vivoactive HR är den tunnare av de två och känns lite lättare runt handleden, men i själva verket sitter de båda bekvämt på handleden hela dagen och natten. De strukturerade gummibanden har slående likheter med ett klocklås, vilket gör att de sitter kvar. Den goda nyheten är att båda erbjuder remmar av olika storlek – ???? men Vivoactive HR erbjuder ensam möjligheten att låta dig byta ut det vanliga bandet för en mer iögonfallande färg. Du måste dock betala extra för den lyxen.

Fitbit Surge

Båda har zippy pekskärmsdisplayer med Fitbit som väljer en fyrkantigare 1,25-tums LCD monokrom affär, medan Vivoactive HR har en smalare färgskärm. Vi säger färg, men det är väldigt dämpat och ingenstans så livligt eller så skarpt som du skulle hitta på en Apple Watch eller en Android Wear-klocka. Synlighet är inte ett problem på dagen även om bakgrundsbelysningen på Surge gör den bättre utrustad för de nattliga träningspasserna.

Det finns fysiska knappar på både Surge och Vivoactive HR, som är användbara när du behöver interagera med klockorna på resande fot och det är svårare att svepa på pekskärmen.

Läs detta: Granskning av Fitbit Surge | Garmin Vivoactive HR-recension

Vad som kan vara en affärsbrott för vissa är vattentätning. Surge är vattentålig till 5ATM (upp till 50 meter), vilket kanske låter som att du kan ta det för ett dopp, men Fitbit föreslår att du inte går längre än att springa i regnet eller dränka det i svett. Vivoactive HR är vattentät upp till 5ATM och du kan simma med den. Simspårning är utformad för en pool, inte öppet vatten, men vi hade inga problem när vi tog det ut i havet. Båda klarar också duschprovet, även om det inte rekommenderas att du tar med dig Surge när du tvättar.

Så vilken föredrog vi dagligen? Det finns verkligen inte mycket i det, men Vivoactive HRs smalare design och vattentätning gav oss mindre anledning att ta av det. Vi fick inte hudirritationer med Surge tack och lov och det är helt bra att bära 24/7. Bara så länge du ger det en torkning då och då.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: Aktivitetsspårning

Så låt oss komma till det snuskiga. Hur bra spårar Surge och Vivoactive HR ditt liv?

Låt oss börja med vad båda erbjuder på den fronten. Med Surge kan du spåra steg, sömn, kalorier, 24/7 pulsdata inklusive vilopuls och aktiv tid. Det finns också GPS inbyggd så att du kan lämna din telefon bakom den och den innehåller också en höjdmätare för att spåra höjden. Du får ungefär samma sak med Vivoactive HR, även om den dessutom erbjuder GLONASS tillsammans med GPS för att ge starkare satellittäckning för inspelning av dina löp- och cykelvägar.

Garmin Vivoactive HR

När det gäller daglig aktivitetsspårning erbjuder båda konsekventa data och det var ingen stor skillnad mellan avstånd och stegräkning. Båda är baserade på sina egna programvarealgoritmer, så chansen att data är identiska kommer alltid att vara små. Vi var glada att säga att de var i samma bollpark.

Det är en liknande historia med automatisk sömnspårning. Båda erbjuder basdata och den accelerometerbaserade spårningen ger konsekvent sömndata. Fitbit erbjuder ett nytt sömnschema-läge, men det är knappast revolutionerande. När det gäller att granska dessa data tillsammans med daglig aktivitetsspårning erbjuder Fitbits app en mer strömlinjeformad upplevelse jämfört med Garmins Connect-app. Fitbit gör aktivitetsspårning bäst och det visar.

Läs detta: Hur du använder din fitnessspårare för att verkligen komma i form

När det gäller att hålla dig motiverad vinner Garmin för oss. Inaktivitetsrörelsefältet och de adaptiva stegmålen gör ett betydligt bättre jobb för att hålla dig i rörelse och för att gradvis bli mer aktiv dag för dag. Garmin har nyligen introducerat sin nya Insights-programvara som ger dig råd som fördelarna med en god natts sömn. Men det är inte riktigt på Jawbones nivå att sätta dina data i ditt dagliga liv.

Båda erbjuder multisportspårning, med Surge som fokuserar på löpning och cykling. Den inbyggda accelerometern erbjuder även körspårning när du byter park för löpband. För andra aktiviteter som yoga eller Zumba får du mycket grundläggande mätvärden som träningslängd och genomsnittlig hjärtfrekvens. Det finns också ett stoppur och en SmartTrack-funktion läggs till i loggaktiviteter automatiskt.

När du jämför det med vad Vivoactive HR kan erbjuda är det dock ett helt annat bollspel. Den har särskilda lägen för löpning, cykling, simning, golf, rodd, skidåkning och mycket mer. Det är inte bara basvärden här heller. Du får den typ av data du vill ha om du träffar backarna eller tar en runda golf.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: hjärtfrekvens och GPS

Den största nya hårdvarufunktionen på Vivoactive HR är, som namnet antyder, tillägget av en pulssensor. Det är samma optiskt baserade Elevate-teknik som finns på Vivosmart HR +, Fenix ​​3 HR och Forerunner 235, som ligger på insidan av remmen. Surge använder den Fitbit-utvecklade PurePulse pulsmätaren, en optisk sensor som blinkar ljus mot huden för att upptäcka förändringar i blodvolymen.

Ur ett vilopulsperspektiv tog vi fem avläsningar med de två klockorna medan vi också hade på oss Polar H7-pulsskärmens bröstband, och avläsningarna var korrekta. Vivoactive HR kan till en början visa vissa oregelbundna inspelningar, men när det väl hade lagt sig var vi nöjda med avläsningarna.

Vi tog också båda modellerna som körde i gymmet och slog dem mot Polar H7-pulsskärmens bröstband parat med Polar Beat på iPhone för att se hur de kontinuerliga hjärtfrekvensdata gick. Efter en 20 minuters session med intervallkörning var både medelvärdena för puls bpm och maximal pulsmätning ganska exakta. Fitbit-data verkar leverera högre bpm-avläsningar i början av sessionen innan de planar ut och matchar Garmin med vad Polar-pulsbröstbandet kan leverera.

Fitbit Surge (vänster), Garmin Vivoactive HR (mitt) och Polar H7 (höger)

För GPS-upphämtning var Vivoactive HR märkbart snabbare än Surge, vilket ibland kunde ta mer än fem minuter att hitta en signal. Du har möjlighet att snabbt starta när klockan fortsätter att söka efter GPS, men vad beträffar tillförlitlighet och hastighet kommer Garmin ut på toppen.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: Meddelanden

Vi har pratat om Garmins tillvägagångssätt för meddelanden tidigare och det är mer goda nyheter med Vivoactive HR. När du har konfigurerat telefonaviseringar från Garmin Connect-appen kan du förvänta dig att varningar inklusive tredjepartsflöden strömmar igenom med liten försening. Du kan inte svara på texter, e-postmeddelanden eller varningar. Du kan bara rensa dem från skärmen och de kan se lite trånga ut på den smala skärmen. Men det fungerar bra och gör ett bättre jobb än de flesta dedikerade smartklockor. Om du också vill styra musik från din telefon är det ganska skickligt att göra det också.

Så nu över till Surge där saker blir lite mer grundläggande. Om du bryr dig om aviseringar om samtal och sms, är du väl tillgodosedd. Något mer än så och du har tur, eftersom Fitbits klocka inte gör meddelanden från tredje part just nu. Det stöder inte heller kalendervarningar. Du kan dock styra låtar under ett träningspass och displayen är en bra storlek för att checka in på spårinformation.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: Batteritid

På papper finns det bara en vinnare här och det är Vivoactive HR. Garmin lovar upp till åtta dagar när det används i smartwatch-läge, med 24/7 pulsövervakning påslagen. Det sjunker till 13 timmar i GPS-läge. Som jämförelse ska Surge leverera fem dagar med GPS upp till 10 timmar.

Det är ganska mycket vad vi har hittat i våra tester. Båda kommer att ta dig igenom en veckas användning med två eller tre GPS-sessioner som kastas in, men Garmins klocka kan ta ut lite mer trots att den har konstant ström av meddelanden och färgdisplay att kämpa med. GPS-inverkan på batteriets livslängd verkar också allvarligare på Fitbit, så hatar sig för Garmin för att hantera att leverera så mycket batteritid som det för närvarande kan när man spårar aktiviteter.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: Pris

Om priset är en stor faktor i ditt beslutsfattande är Fitbit Surge det billigare av de två bärbara produkterna och kostar för närvarande 199,95 dollar. Vivoactive HR i jämförelse är dyrare till 249,99 dollar. Så vad får de extra pengarna dig? Vi skulle säga den rikare anmälningsinställningen, den vattentäta designen och större multisportspårning.

Fitbit Surge v Garmin Vivoactive HR: Bedömning

Så vilka gillade vi att använda mest? Vi trodde att det skulle vara ett svårt beslut, men efter ett par veckor med att använda dessa fitnessklockor finns det bara en som vi skulle fortsätta använda och det är Vivoactive HR. Medan Surge fortfarande utmärker sig för grundläggande aktivitetsspårning och hårdvaran är mer polerad, kommer de som bryr sig om att gå längre än grundläggande spårning få mer från Garmin smartwatch.

Vi tror fortfarande att Garmin kan lära sig en sak eller två från Fitbit på programvarufronten, eftersom dess Connect-app är en mycket mer skrämmande plats för nybörjare med så mycket information att ta in. Men om det är detaljer och data du vill ha har Garmin mycket av båda.

Dess smartwatch-funktioner är också mer förfinade, medan hjärtfrekvensdata och GPS-prestanda gör ett mycket större intryck än vad de gör på Surge. Vivoactive HRs svaga design är en besvikelse men det finns många anledningar här för att bevisa att Fitbit borde vara väldigt rädd för tävlingen.

Har du fortfarande några frågor om huruvida du ska gå till Surge eller Vivoactive HR? Låt oss veta i kommentarfältet nedan.