Forskare använder diamanter för att förvandla kärnavfall till batterier

Forskare använder diamanter för att förvandla kärnavfall till batterier

Vad ska vi göra för att kasta kärnavfall? Dumpa dem i havet? Begrava dem i öknen? Det är bara tillfälliga åtgärder eftersom vi så småningom kommer att ta slut på rymden. Det verkar dock som om forskare vid University of Bristol har hittat ett sätt (via Engadget) att använda diamanter och omvandla kärnavfall till rena batterier.

Det här är inte de diamanter som du skulle ha på dig som smycken. Dessa är konstgjorda diamanter, och vad som händer är att forskarna har funnit att dessa konstgjorda diamanter kan producera en laddning helt enkelt genom att vara i närheten av en radioaktiv källa. I det här fallet kärnavfallet.

Enligt Tom Scott, professor i material vid universitetets gränssnittsanalyscenter, ”Det är inga rörliga delar inblandade, inga utsläpp genereras och inget underhåll krävs, bara direkt elproduktion. Genom att kapsla in radioaktivt material i diamanter förvandlar vi ett långvarigt kärnavfallsproblem till ett kärnkraftsdrivet batteri och en långsiktig tillförsel av ren energi. ”

Dessa batterier är dock inte exakt kraftfulla batterier, så förvänta dig inte att de ska driva ditt hem eller din elbil. Istället är det tänkt att det kan användas för att driva enheter med låg effekt där det kanske inte är särskilt bekvämt att byta batteri. Det beräknas att dessa batterier har potential att hålla länge och att det tar cirka 5 730 år att nå 50%.

Arkiverat i Allmänt> Grön. Läs mer om vetenskap.