Forskare upptäcker atomsyra i Mars atmosfär

Forskare upptäcker atomsyra i Mars atmosfär

mars-selfieTrots att vi människor har bebod jorden så länge som vi har, finns det fortfarande många saker som vi ännu inte har upptäckt, så det borde egentligen inte vara en överraskning att nya saker upptäcks på andra planeter som Mars då och då tid. Den senaste upptäckten kommer i form av detektering av atomärt syre i Mars atmosfär.

Innan du blir för upphetsad över att kunna andas på Mars utan rymddräkt, tänk igen. Atomsyre skiljer sig mycket från det du och jag andas in dagligen. Men dess upptäckt är viktigt eftersom det hjälper forskare att bestämma atmosfärisk erosion och andra gaser flydde från planeten.

Det kommer också att hjälpa till att avgöra om dessa gaser kan ha spelat en roll för att stödja livet på Mars någon gång i tiden. Forskare tror för närvarande att Mars för miljarder år sedan förlorade sitt magnetfält av någon okänd anledning, vilket i sin tur gjorde att energisnurar från solen kunde ta bort dess atmosfär, vilket ledde till det eroderade tillståndet på planeten som vi känner idag.

Försöket att upptäcka atomärt syre i atmosfären har försökt tidigare, som på 1970-talet på Viking- och Mariner-uppdraget, men då var det svårare eftersom de inte kunde mäta våglängderna som är associerade med det.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Mars, Science and Space.