Framgång och misslyckande med att spåra Kunskap är makt men det räcker inte för att du ska bli frisk och frisk

Framgång och misslyckande med att spåra Kunskap är makt men det räcker inte för att du ska bli frisk och frisk

Jag tillbringade nyligen två veckor för att spåra mitt kaloriintag, kaloriförbränning, träning och i stort sett alla aspekter av min livsstil under två veckor. Vad som var mer överraskande än min egen personliga upplevelse var att se hur andra reagerade.

Från bara några få sociala media-aktier kontaktade människor mig på Facebook och sjöng beröm för att spåra allt de gör och sa att det var det enda sättet de hade uppnått träningsmål och viktminskningsframgång.

Andra sa exakt motsatsen, att bara tanken på att spåra kalorier fick dem att känna sig oroliga. Och några kom till och med i kontakt med mig privat och sa att spårning av kalorier hade varit att skylla på långa anfall av besatthet med mat och till och med ätstörningar.

Den stora frågan är varför, när många av oss är beväpnade med samma kunskap, tillgång till samma forskning och samma tekniska bitar, har vi så olika attityder till spårning och så olika historier att berätta om våra erfarenheter?

Teknikens roll

Den första och mest uppenbara anlöpshamnen är vad appar och teknikfolk använder för att spåra kaloriintaget, kaloriförbränningen och träningen.

Du kan säga att beväpnad med en app som har en kaloridatabas och en bärbar som kan spåra dina körningar har du lika mycket tur att använda spårning till din fördel som nästa person. Men så är inte alltid fallet.
Vi har sett en enorm spridning av teknik för aktivitetsspårning här på Wareable. Men det finns alla möjliga saker som kan påverka människors upplevelse med specifika enheter.

Viktig läsning: En nybörjarguide till MyFitnessPal

Vi pratade med datavetenskapliga konsultföretaget Profusion VD, Mike Weston, som berättade att det finns så många faktorer som spelar in hur framgångsrik en bärbar tracker kommer att vara för en användare. Dessa inkluderar dålig batteritid, oavsett om den bärbara enheten gör det enkelt att spåra för användaren och designen. Om du inte gillar utseendet på en tracker kommer du inte ha det.

Weston hävdade emellertid att om man ställer bort dessa faktorer och förutsätter att tekniken går framåt hela tiden, är den verkliga utmaningen hur vi kan få allt meningsfullt från de uppgifter vi samlar in.

“Bärare kan vara osäkra på vad de ska göra med den information de har samlat in”, berättade han. “Det här är en annan anledning till att vissa människor inte fortsätter med spårning på lång sikt.

“Uppgifterna kan förlora sitt värde om de inte har något sammanhang. En bärbar som kan berätta hur du kan förbättra din hälsa, hur du ökar din uthållighet eller minskar smärta i nedre ryggen skulle lägga till en helt ny dimension i användarupplevelsen. Genom att lägga till komplicerad information om hur ditt fitnessregime jämförs med människor i samma profil kan det också bli lättare att avgöra vad du ska göra för att hålla dig frisk. “

För Jawbone verkar det som att avancerade sensorer är viktiga för att se till att människor håller sig till spårning, men det handlar mer om ekosystemet.

“Vårt jobb är att hjälpa människor att förstå de uppgifter de spårar – att förstå det, att veta vad de ska göra med det och hur de kan förändra sina liv”, säger Jawbones talesman.

Kunskap är makt

Kunskap om näring och mat är också en nyckelfaktor. Till exempel visar Jawbones data att användare som spårade maten de åt varje dag hade en större viktminskning än användare som bara spårade aktivitet.

Lär dig vad som är hälsosamt

Jag pratade med Polly *, som tappade en betydande mängd vikt med bärbar teknik, om hennes erfarenhet och hon berättade för mig att det handlade om försök och fel.

“Först tyckte jag inte om att använda MyFitnessPal och min Fitbit. Jag träffade inte mål och kände att jag misslyckades spektakulärt.

“Men vad det fick mig att inse över tiden var att mina idéer om vad som var” hälsosamt “var helt uppskruvade! Så även om det tog tid tog detta fokus på spårning mig faktiskt att inse att jag behövde lära mig mer. Så ju mer jag ju mer jag lärde mig på min egen tid. Jag tog småsaker från vad mina appar föreslog och faktiskt fördjupade min kunskap ytterligare. “

De som loggade maten regelbundet började lära sig mer om vad de behövde i sina dieter. Dessa användare slutade logga 25 procent mer fiber, 13% mindre fett, 13% färre kalorier och 12% mindre socker än de som inte gick ner i vikt.

Även om det är ett litet urval, pekar det på de kvantifierbara fördelarna med att människor blir mer utbildade om näring. Eller potentialen för system som Jawbones Smart Coach som hjälper människor att bli friskare och mer utbildade.

Kan medvetenhet leda till förändring?

Det är en av de största idéerna som slitits av bärbar teknik och kvantifierade självföretag. Att helt enkelt spåra vad du gör och bli mer medveten om det kan leda till beteendeförändringar. Det är faktiskt en väldigt gammal idé baserad på östliga läror att något inte längre kan döljas om du tar med det i ljuset. Och det är definitivt något som de mest bärbara teknikföretagen bygger sina varumärken på.

Mer från den loggningsdata för Jawbone: “En av de största skillnaderna mellan människor som gjorde och inte gick ner i vikt var antalet måltider som loggats per vecka: personer med stor viktminskning loggade 75% fler måltider per vecka än de som inte tappade vikt.

“Detta stöder bevis från andra studier som visar att en matdagbok är en av de bästa långsiktiga strategierna för att hjälpa människor att gå ner i vikt och hålla bort den vikten.”

Profusion Mike Weston tror att genom att spåra och öka medvetenheten blir du av med de känslomässiga hinder som tidigare kan ha varit i vägen. “Mycket av tillvägagångssättet för hälsosam kost, motion och kondition kan baseras på känslor”, sa han. “Genom att sätta ett nummer på vad du gör, spåra det över tid och kanske lägga till en konkurrensfördel kan det göra det lättare att vara motiverad.”

Varför kan vi inte kringgå känslor

Våra attityder till hälsa och kondition kan vara emotionella, så varför inte ta bort detta i teorin om data? Det låter bra i teorin. Men att äta, vanor och vad som får oss att kryssa är i sig mycket mänskligt och mycket känslomässigt. Kan vi verkligen ta bort de två?

Jag är säker på att många människor skulle älska att spela ett nummerspel med sin mat och kunna utmärka sig på det. Andra kan inte. Av olika skäl kan det faktiskt få extremt negativa konsekvenser.

Siffrorna

Jag pratade med Sarah *, som säger att hon blev besatt av mat efter att ha spårat varje träning och måltid. “Det minskade allt ner till siffror. Jag insåg att jag tänkte på siffror hela tiden. Mindre om upplevelser och vad jag faktiskt gjorde just nu.

“För mig blev det ett nummerspel och varje gång siffrorna inte stämde, blev jag mer och mer nedslående. Jag är faktiskt glad att jag insåg detta i tid. Eftersom det fick mig att känna mig nere i andra delar av mitt liv också. Det har faktiskt tagit mig ett tag att komma över hela spelet. “

“Jag tror att många människor sätter sig för att misslyckas, genom att försöka anta en metodik som sägs från affärs- eller projektledning till något som inte är lika styvt”, säger livcoach och klinisk hypnoterapeut Michael Carthy.

“Vad som krävs om du vill göra verkliga, långvariga och effektiva förändringar inom något område i ditt liv är ett flexibelt tillväxtstänkande. Och i det här fallet skulle det vara baserat på hälsosam, uppmärksam ätning, antagande av 80/20-regeln och mindre på kryssrutor, räkna kalorier, nå mål och en besatthet med data. “

Läs detta: Spårning måste se utöver kalorier

Fråga många människor så säger de att sätta mål är det viktigaste steget för att åstadkomma beteendeförändringar. Men tankesättet kommer redan före mål. Stanfords psykolog Carol Dweck gjorde teorin att det finns två tankesätt du kan anta, i livet eller i en situation, populär:

En fast inställning, vilket innebär att du vill se smart och bra ut. Du undviker utmaningar, ger upp lätt, ser hinder som katastrofer, ignorerar kritik och känner dig hotad av andras framgång. Eller ett flexibelt tillväxtstänkande. Det här handlar om att vilja lära sig, ta reda på mer, ta emot utmaningar, bestå inför motgångar, se ansträngning som vägen till behärskning och lära av kritik.

Det är en grundläggande åtskillnad men i huvudsak ju mer du kan anta en flexibel tillväxtstankar desto mer sannolikt är du att uppnå dina mål, växa, lära dig och vara glad medan du gör allt.

Frågan är om vi kvantifierar våra liv ger oss mycket utrymme för att vara flexibla, att inte nå mål, att lämna utrymme för och lära av misslyckanden och fortsätta inför motgångar. Eller om det faktiskt driver oss mot en fast inställning.

Utveckla kriterier för att spåra framgång

Fitbit: Apple Watch har ingen inverkan på framgång

Så tekniken måste se bra ut, vara enkel att använda, data måste vara meningsfull och vårt tänkesätt måste vara flexibelt. Skulle det vara för reduktivt att utveckla ett kriterium för både användare och bärbara teknikföretag?

Efter att ha kartlagt många människor som har använt bärbar teknik religiöst tror Alex Guest, grundare av den personliga näringstjänsten Zingy Life, att det finns fem nyckelfaktorer för framgång, oavsett vem du är och vilken inställning du har:

1. Positiva kontra negativa mål
2. Automation
3. Graden av spårningsbeteende, inklusive icke kvantifierat själv (QS)
4. Roligt
5. Specifika mål

“Det verkar som om framgång bestäms genom att uppfylla minst tre av kriterierna”, sade han. “Roligt verkar vara särskilt viktigt. Exemplet med Foursquare är berättande, där gamification gav det roliga elementet för vissa människor. För andra är det roliga med att spåra, oavsett om spårningstjänsten i sig har spelat användarupplevelsen. positiva mål, för vilka övervakning ger feedback, ger ytterligare kriterier för att upprätthålla QS-aktivitet. ”

Läs detta: Vad bärbara datorer kan lära sig av spel om belöningar

Bärbar och ansluten teknik har ofta vänt sig till gamification för att förbättra vanor, från Fitbit-märken till MyZones poäng till PlayBrushs tandborstningsspel.

Och Gästs kriterier står verkligen upp när du läser framgångshistorier som hänvisar till en blandning av tankesätt, god teknik och att vara fokuserad på rätt resultat.

Det är också fantastiskt att se honom nämna kul. Jag kan inte låta bli att tänka att en stor del av problemet för dem som kämpar för att göra framsteg är att förlita sig på data och mått för att göra ändringarna åt dig. Att äta, hålla sig i form, göra vanor, motivera och roa sig – det är det som verkligen är mänskligt.

* Båda mina fallstudier berättade gärna om sina berättelser för den här funktionen, men ville vara anonyma. Så det här är inte deras riktiga namn.