Google blir av med API: er för Translate och andra tjänster

Code

KodaÄven om den här nyheten kanske inte direkt påverkar dig, ser det ut som att några av dina favoritwebbplatser eller webbtjänster kan påverkas av Googles senaste tillkännagivande. På den officiella Google Code-bloggen meddelade de att de i slutet av året kommer att bli av med några av sina API: er (Application Programming Interface). Om du inte var medveten om vad ett API är, är det en samling kod som redan är skriven för utvecklare att använda. Företag som Google tillhandahåller API: er för allmänheten så att de enkelt kan implementera dem i sina egna appar, webbplatser och tjänster.

Tja, Google meddelade igår att ett stort antal populära API: er som de har skrivit inte stöds och de flesta kommer att stängas; inklusive ett av deras mest populära API: er – Google Translate. Anledningen till att stänga av den? ”På grund av den stora ekonomiska bördan orsakad av omfattande missbruk”.

Detta innebär att en hel massa webbplatser och program i framtiden inte kommer att kunna använda Google Translate, eftersom du kan se det orsakade ganska uppståndelse i kommentarsektionen i det officiella blogginlägget. Även om det är upp till ett företag att tillhandahålla API: er och bestämma om de ska fortsätta dela dem, är det rättvist för Google att stänga av stöd för utvecklare, särskilt när det är en så kraftfull tjänst som Google Translate? Många föreslog att Google istället skulle debitera och licensiera API: t, vilket verkar vara en bättre lösning än att stänga av det, men det skulle kräva att Google utarbetade ett licenssystem och fortsatte att underhålla det.

Läs mer på den officiella Google Code-bloggen.

Filed in Web. Läs mer om Api, Google och Translate.