Google Chrome OS, Beyond The Hype

Google Chrome OS, Beyond The Hype

Google Chrome OS, Beyond The Hype

Av Hubert Nguyen och Eliane Fiolet

Du är förmodligen blind om du inte har sett nyheterna om att Google lanserar Google Chrome OS nästa år. Produkten kommer att baseras på Linux (vad mer?) Och kommer att fokusera på hastighet, enkelhet och säkerhet. I grund och botten kommer Google att starta på Linux och starta sin Chrome-webbläsare.

Förutom det faktum att om något annat företag gjorde detta och kallade det ett operativsystem skulle alla skratta, låt oss titta på några saker.

Vad är värdeförslaget från Google? Vilka är deras fördelar för framgång? Vem riktar de sig mot? Kan de “döda” Windows och Mac OS? Vad är det troliga resultatet?

Värde proposition

Grundläggande säger Google att det kan få användare till webben snabbare och använda mindre resurser (förstå billigare datorer) i processen. Därifrån är ”applikationer” bara vanliga webbplatser som du och oss redan använder idag (GMail, Google Docs och webbplatser som inte är från Google). Enfodret skulle vara “allt i molnet”.

Trots allt surr är detta inte riktigt ett nytt värderingsförslag: de flesta Linux-baserade Netbooks gör det redan. De kräver mindre minne, startar snabbare än Windows och använder mindre minne och lagring. Du kan också köra Chrome eller Firefox på dem. Även Windows CE i en Netbook och en bra webbläsare kan uppnå detta mål.

Självklart vill Google locka människor till molnet, där det är en dominerande spelare. Precis som en Google-telefon gör det bra, tror företaget att en “Google-dator” också skulle uppnå det målet.

Googles Edge

Tack vare sökningen har Google djupa fickor och kan använda dem för att finansiera projekt som kanske eller kanske inte tjänar pengar. Företaget har också en talang för att locka ljusa människor, men ljusa människor gör inte alltid den bästa produkten uppenbarligen, Google var tvungen att köpa YouTube eftersom dess varumärke var så mycket bättre än Google Video. Produkten i sig var utan tvekan mycket bättre också.

Google är dock ett stort varumärke, ett varumärke som kan ge kunderna förtroende för ett “OS” som inte är Windows eller Mac OS. Det kommer säkert att bli en enorm booster jämfört med den genomsnittliga Linux.

Vilka kunder riktar sig Google mot?

På lång sikt, “alla” uppenbarligen, men de första användarna kommer att delas upp i tre kategorier: det nördiga molnfreak, användarna som “bara gör webben” och de som inte ens vet vad som finns i datorn. Tidigare var ”molnfreak” den enda kategorin som gillade värdet som beskrivs ovan. De flesta människor förväntar sig fortfarande en “vanlig” dator där de kan installera applikationer som de känner till, därav efterfrågan på Windows XP och Windows 7 på Netbooks.

Kan Google döda Windows och Mac OS?

Inte under nästa decennium. Tänk åtminstone på alla kringutrustning som du ansluter till dina datorer: de kräver drivrutiner och drivrutiner är främst skrivna för Windows och sedan Mac OS. Alla har en skrivare och många har exotiska USB-prylar. Och det är inte det. Medan vi tycker om webbappar eftersom de är “tillräckligt bra” för många saker, är webbläsaren ganska begränsad när det gäller design av användargränssnittet och ibland kör vi helt enkelt lokala applikationer som videospelare, programvara för videoredigering och andra saker sådär. Föreställ dig en potentiell kunds reaktion när han / hon hör: ‘du kan inte installera ett DirectX-spel någonsin’ … Och hur är det med att spara filer lokalt?

Tills ett nytt operativsystem kan uppfylla alla dessa behov är det osannolikt att nuvarande operativsystem kommer att utrotas. Just nu ser det inte ut som att Google vill gå den vägen.

Det är sant att en massiv antagande av Google Chrome OS-kunder skulle vara skadlig för Microsoft, men det är som att säga “om Motorola kommer ut med en iPhone Killer är Apple i trubbel”. Vid denna tidpunkt är Microsoft irriterad av hype, men det tar pengar i kassan medan Google lanserar en annan gratis app, finansierad av Search Advertising-pengarna.

Just nu kan och vill inte Google tävla i det “riktiga OS” -området (att göra det senare är inte uteslutet). Det är för mycket arbete, det tar för mycket tid och tävlingen är för förankrad. Inom teknik säger folk ofta att “nya saker kommer att döda de gamla sakerna”, men ofta slutar vi med de gamla grejerna och de nya grejerna. Detta verkar inte vara annorlunda.

Vad är det troliga resultatet?

Ironiskt nog är de första offren för Google Chrome OS de olika Linux-distributionerna som används i Netbooks idag. Googles produkt kan komma att ersättas med drop-in och det är tydligt att kunder som är okej med en Linux Netbook idag antagligen skulle vilja (eller bryr sig inte om, som äldre människor som inte är i kiseldalen) om en Google Linux-bärbar dator i morgon. Allt Google behöver göra för att slå alla Netbook Linux där ute är att sätta sitt namn, skapa blanka ikoner (inte säker på att de vet hur man gör det) och marknadsföra Google Chrome OS.

Det enskilt största problemet med denna plan är kundanpassning. Linux-baserad Netbook avvisas i grunden av slutanvändare och det finns inget i Googles värdeförslag som fixar detta annat än “det är coolt” och “det är Google”. Som vi föreslog ovan kommer Googles varumärke att göra en Google Chrome OS Netbook mer modern än några Linux Netbooks innan den. Men det finns en gräns för vad branding kan göra kontra mervärde.

Om produkten är riktigt cool och om enheterna är riktigt billiga, kan det utlösa en ny kategori specialanordningar “endast webben”. Med tiden kan det mycket väl vara sant, och det skulle gynna Google, medan det inte riktigt skadar Windows eller Mac OS. Detta är mycket mer sannolikt än “Google OS tar över PC-världen”.

Slutligen kan det ultimata vapnet för Google vara att subventionera datortillverkare med marknadsföringsdollar eller gratis reklam. Detta är en vanlig praxis i PC-världen och vi slår vad om att många OEM-tillverkare skulle skriva på bara baserat på Googles namn.

Om du frågar människor idag vad en “bättre dator” borde vara, kan de säga något som “En Windows-dator som startar på 10 sekunder, på en 12-tums bärbar dator som har 24 timmars batteritid” innan de säger “En webb-bara dator ”. Det handlar inte om huruvida de har rätt eller fel, men det handlar om vad de vill betala för.

Slutsats

Utöver hype av titlar som “Google lanserar en nuk på Microsoft” (det skulle vara en mycket försenad nuk) och talar om ett “Frontal Assault”, är verkligheten att Google startar på Linux och lanserar sin webbläsare därifrån. Det låter inte så spännande nu, va? Men så ospännande som fakta kan vara måste vi se hur många kunder Google effektivt kan vända med sitt coola och värdefulla förslag. Ingen har svaret på detta och att spekulera i vad datalandskapet kommer att bli ett par decennier framöver är dömt. När allt kommer omkring, för 10 år sedan var Yahoo den internetdominerande spelaren och molnlagring gick ihop med dot com-bubblan.

Arkiverat i Datorer> Topphistorier> Webb. Läs mer om Google, Google Chrome, Netbook, Os, OS X och Windows.