Google News Archive-projektet övergivit

Google News Archive

Google Nyhetsarkiv

Nu vet vi alla att Google har haft en skälig andel av misslyckanden och framgångar, och inte allt det rör sig blir till guld. Ibland fungerar inte projekt som de tänkt. Den senaste som fick yxan är Googles tidningsarkivtjänst.

Google startade för fem år sedan och planerade att arkivera världens största tidningar och tidskrifter digitalt för att göra dem lätt sökbara. Och nu, fem år senare, och efter över 2000 publikationer från så långt tillbaka som för 200 år sedan, har Google beslutat att ge upp projektet. Ingen anledning gavs varför Google stoppade projektet, men det finns spekulationer om upphovsrättsfrågor. Personligen tycker jag att hela uppgiften är extremt skrämmande och det skulle kräva extremt dedikerade människor att utföra.

Oavsett orsakerna har Google varit så snäll att hålla arkivet online – alla skannade sidor från de fem åren kommer fortfarande att vara tillgängliga för allmänheten men inget mer innehåll kommer att läggas till det. Google flyttar nu fokus till att hjälpa tidningar att tjäna pengar på sin online-närvaro med Googles One Pass-system.

Filed in Web. Läs mer om Google och Project.