Google och British Library planerar att digitalisera 250 000 böcker utan upphovsrätt

Google British Library

Google British LibraryFantastiska nyheter för fans av gammal, out-of-print-litteratur som är praktiskt taget omöjligt att få tag på nuförtiden. British Library och Google har meddelat att de kommer att arbeta tillsammans för att digitalisera 250 000 upphovsrättsliga böcker från bibliotekets samlingar (från år 1700-1870). Syftet med detta steg är att öka tillgången till alla som vill ha böckerna för forsknings- eller läsändamål.

Böckerna kommer att väljas ut av British Library, medan Google har det smutsiga jobbet att digitalisera alla böcker. Böckerna kommer att göras tillgängliga via Google Books och British Librarys webbplats gratis. Förutom böcker; broschyrer och tidskrifter kommer också att inkluderas i digitaliseringsprojektet, men projektets fokus kommer att ligga på material som inte redan finns tillgängligt online.

Med över 40 miljoner sidor att skanna, förhoppningsvis slutar detta inte att skrotas som Google News arkivprojekt. Historia buffs kommer att ha en boll om gången kamma igenom det skannade materialet.

[Press Release]

Filed in Web. Läs mer om böcker, Google och Scan.