Google stämmer över Google Street View Data Sniffing

Google stämmer över Google Street View Data Sniffing

Google stämmer över Google Street View Data Sniffing

Förra veckan har Google medgett att Google Street View-bilar har sniffat data från WIFI-nätverk (officiellt tillkännagivande). Målet var förmodligen att få en karta över MAC-adresser (enhets-ID) i förhållande till deras geografiska läge. Det ser dock ut som fragment av data (filer ..) har skrotats under processen.

Ett ärende har inletts (i Oregon) där kärandena hävdar att Google har lagrat privat information på sina servrar. “När det gäller information och tro har hundratals om inte tusentals Google-anställda i hela USA och världen tillgång till data som underhålls på Googles servrar”, tillägger de. Självklart har kärandena bett om skadestånd. Observera, och detta är viktigt, att klagandens WIFI-nätverk var öppet.

För det första är det inte särskilt svårt att räkna med att vissa människor kan bli irriterade av att Google kör runt för att samla in data. Det är dock inte klart för mig exakt vad Google har samlat. Personligen bryr jag mig inte riktigt om de mappar min routers MAC-adress till en fysisk plats. Det är också lite naivt (om inte dumt) att lämna ett WIFI-nätverk öppet, bara för att klaga på att någon har haft åtkomst till det. Om något är dessa människor förmodligen lyckliga att det är Google och inte en ID-tjuv som har snokat runt. Slutligen är jag ganska säker på att den överväldigande majoriteten av Googles anställda inte har tillgång (eller bryr sig) om den insamlade informationen. Det är uppenbart att Google inte borde ha samlat in några uppgifter, men denna stämning verkar lite överdriven, särskilt eftersom vi inte vet vilken typ av personuppgifter Google verkligen skrotade.

Uppdatering: Google har uppdaterat sidan som jag länkade till i första stycket. Det verkar som om data har tagits bort:

På fredagen den 14 maj bad irländska dataskyddsmyndigheten oss att radera nyttolastdata som vi samlat in felaktigt i Irland. Vi kan bekräfta att all information som identifierats vara från Irland raderades under helgen i närvaro av en oberoende tredje part. Vi tar kontakt med dataskyddsmyndigheter i andra relevanta länder om hur man kan göra sig av med de återstående uppgifterna så snabbt som möjligt.

Arkiverad i topphistorier> Webb. Läs mer om Google, Google Maps och Google Street View.