Google tillkännagav AI för socialt bra program

Google tillkännagav AI för socialt bra program

Jeff Dean, Google Senior Fellow, SVP, Google AI, presenterar på Google AI för socialt bra evenemang – 2018-10-29

Idag blev vi inbjudna på Google Cloud HQ i Sunnyvale för att höra mer om det nya AI för socialt gott Programmet lanserades av Google och presenteras av Jeff Dean, Google Senior Fellow, SVP, Google AI.

Dessa dagar är AI ett av de hetaste ämnena inom tech tillsammans med Blockchain och en stor källa till ångest, eftersom det kan förstöra miljontals jobb, utan säkerhet att ersätta dem alla med mer kreativa och mindre smärtsamma lönegenererande yrken. En annan mörk sida av AI som diskuteras intensivt är dess potential att vara skadlig för mänskligheten, såsom att bygga AI-drivna vapen (som Google slutade göra nyligen), Microsofts Twitter-bot Tay som blir kvinnofientlig och rasistisk, eller Facebooks missbruk av användardata och plan att sälja förutsagda beteenden till annonsörer.

Till att börja med några positiva AI-vibbar visade Jeff Dean användningen av AI för att upptäcka exoplaneter över 40 miljarder datapunkter från 200 000 stjärnor som samlats in av rymdteleskopet Kepler på 4 år (2009-2013). Googles maskininlärningsteknik hjälpte till att göra Kepler ännu bättre och hjälpte NASA att upptäcka två nya exoplaneter 2017 – Kepler 90-I och Kepler 80g – ovanpå de 3000+ rymdfarkosten som redan hittats. Med hjälp av Googles teknik utbildade forskare ett djupt neurala nätverk för att känna igen signalmönster med svag belysning, typiska för exoplaneter, som inte upptäcks av konventionell programvara som bara kan dechiffrera starkare signaler.

Att starta programmet AI for Social Good kan vara Googles försök att visa att AI-tekniker kan användas för enormt fördelaktiga aktiviteter och kommer att förbättra människor snarare än att ersätta dem med robotar. Kommer från Google, detta är ett djärvt drag, med vetskap om företagets kärlek till robotar.

Det nya programmet syftar till att fokusera Googles AI-expertis på att lösa humanitära och miljömässiga utmaningar och samtidigt ge ekosystemet verktyg och resurser för att hjälpa till att utveckla lösningar. Under presentationen insisterade talesmannen Jeff Dean på Googles övergripande åtagande att utveckla AI på ett ansvarsfullt sätt enligt 7 principer och den officiella vägran att driva AI-applikationer som kan orsaka skada – läs dokumentet här.

Jacqueline Fuller, VP, Google, President, Google.org presenterar Google AI Impact Challenge, en del av AI For Social Good-programmet

En del av initiativet och meddelat av Jacqueline Fuller, president, Google.org, Google AI Impact-utmaningen, är en global uppmaning till organisationer från hela världen att lägga fram förslag om hur de kan använda AI för att lösa några av världens mest kritiska utmaningar . Google kommer att tillhandahålla utvalda projekt med AI-expertis och Google.org-finansiering från en pool på 25 miljoner dollar samt kredit och konsult från Google Cloud.

Ansökningar öppnade just idag och vinnarna kommer att tillkännages på Google I / O 2019. Organisationer kan hitta utbildningsresurser för att komma igång med AI i Googles guide för utbildningsresurser och i kommande live-sessioner som internetjätten kommer att hålla runt om i världen.

Demo: Flood Forecasting

Jay Yagnik, VP & Engineering Fellow, Google AI, presenterar Flood Prediction

Googles presentatörer presenterade några befintliga projekt som nu ingår i AI for Social Good-initiativet, till exempel applikationen för översvämningsprognoser som ger mer korrekta översvämningsförutsägelser i de mest utsatta områdena i världen, med början från Patna-regionen i Indien.

Demo: Akustisk upptäckt av knölvalar med hjälp av ett omvälvande neuralt nätverk

Andra demos inkluderade akustisk upptäckt av knölvalar med hjälp av ett omvälvningsneuralt nätverk, ett projekt som syftar till att skydda denna hotade art genom att bättre förstå dess migrationsmönster och avelsplatser. Ett samarbete med NOAA: s (National Oceanic and Atmospheric Administration) avslöjades forskningen vid dagens Google-evenemang. Den analyserade 170 000 timmars ljudinspelningar från havet (samlats under de senaste 15 åren) med hjälp av AI och maskininlärning för att lokalisera knölvalarna exakt, för att informera sjöfartsföretag om deras geografiska platser och minska kollisioner.

Enligt Google skulle det ha tagit 19 år för någon att lyssna på det 24 timmar om dygnet. Google samarbetade med NOAA för att utbilda ett djupt neurala nätverk för att automatiskt identifiera vilka valarter som ringer i inspelningarna, med början på knölvalar, som är svårare att känna igen på grund av komplexiteten i de ljud de producerar.

Googles team var tvungna att göra ljudinspelningar från havet till en visuell representation av ljuddata som kallas ett spektrogram. Sedan tränade de algoritmen för att känna igen rätt arter genom att visa den flera spektrogram av knölvalarna. Se nedan ett exempel på spektrogram:

Demo: AI-driven mikroskop för cancerdetektering

En av de bästa demonstrationerna vid evenemanget var AI-driven mikroskopassistentteknik. Tanken är att mata till en dator samma syn som vad läkaren tittar på i mikroskopet. AI kommer att upptäcka potentiella tumörceller och lägga deras plats genom att spåra en färgad kontur så att den medicinska personalen kan se närmare ut.

Målet är att spara läkarna tid genom att få dem att fokusera på intressanta områden istället för att skanna helt friska vävnader på jakt efter ett problem. Människan är fortfarande i kontroll över var och vad man ska titta på men får en boost från artificiell intelligens.

Arbetsflödet förblir identiskt för den mänskliga operatören, och analys och färghöjdpunkter görs i realtid, med cirka ~ 5 bilder per sekund, vilket räcker för en riktig interaktiv process. En enda kraftfull dator med en GPU kan göra sådant arbete. I framtiden kan snabbare datorer enkelt ersätta de nuvarande om det behövs.

Demo: Global Fishing Watch

Efter presentationerna träffade vi Brian Sullivan (Geo for Good, Sr. Program Manager) som förklarade för oss hur Googles teknik hjälper till att övervaka fiskemönster på vår planet för Global Fishing Watch, en oberoende ideell organisation som de grundade tillsammans med Oceana, en internationell havsskyddsorganisation och Skytruth, ett team av experter för att använda satellitdata för att skydda miljön.

Genom att offentliggöra data, verktyg och nära realtidsspårning av global fiskeverksamhet hoppas Global Fishing Watch att förbättra havets hållbarhet. I det partnerskapet tillhandahåller Google systemen för bearbetning av stora data, inklusive en del AI (maskininlärning) för att studera omlastningsmönster till exempel.

Visar ett enda fartygs navigationsmönster med identifieringsdata (till höger på skärmen)

Enligt Brian Sullivan kan förståelse av omlastningsplatser och mönster hjälpa till att upptäcka slavarbete på fartyg (bland annat), en vanlig praxis i vissa länder fiskeflottor.

Förutom omlastning övervakar Global Fishing Watch-systemet individuella navigeringsmönster för fiskefartyg med hjälp av signaldata från dess AIS (Automatic Identification System).


Viktigast av allt kan du markera eller stänga av olika datauppsättningar på organisationens interaktiva kartor, för att se fiskemönster efter ländernas flottor och fiskeplatser efter art och land: se bilden nedan med Mexikos tonfiskfiskeområde. I det exemplet hjälpte det mexikanska fiskeområdet kartlagt av Global Fishing Watch att övertyga fiskaren att det att begränsa ett litet område i deras enorma territorium inte skulle skada industrin och arbetena, enligt Googles talesman.

Besök Global Fishing Watch-kartan som nyligen har uppdaterats med nya funktioner (25 oktober) för att visualisera data själv.

Sparad i Händelser> Allmänt. Läs mer om AI (artificiell intelligens), artificiell intelligens och Google.