IE9 Preview 3 utplånar Firefox och Chrome i grafikprestanda

IE9 Preview 3 utplånar Firefox och Chrome i grafikprestanda

IE9 Preview 3 utplånar Firefox och Chrome i grafikprestanda

Microsoft demonstrerade Internet Explorer 9 Preview 3 (IE9) i morse i San Francisco med hårdvarupartners som Asus, NVIDIA och AMD. Den tredje IE-förhandsgranskningen introducerar Microsoft Direct X-baserad 2D och videoacceleration av HTML5-innehåll, och det var ingen tvekan om att använda en grafikprocessor (GPU) är mycket snabbare att visa … grafik. (Bild ovan: hundratals 2D-fishswim vid 60fps i IE9)

Apple har också arbetat på något liknande, men Safaristill släpar den prestanda som IE p3 visar, överlägset. Firefox och Chrome erbjuder inte hårdvaruacceleration för tillfället. Vad är det för dig? Det är verkligen enkelt: de flesta HTML5-grundläggande bildåtgärder som zoom, rullning, vektorgrafik osv … är nu flytande och körs med 60 bilder per sekund eller mer. Ja, precis som den supersnabba Zune HD (läs vår Zune HD-recension), förutom att den finns i din webbläsare. Även Netbooks (med anständiga GPU) kommer att dra nytta av boost. På konkurrerande webbläsare var demorna tröga eftersom alla dessa pixlar bearbetades av huvudprocessorn (CPU). Uppenbarligen finns demorna för att lyfta fram styrkan i IE9 p3, men sanningen är att det helt enkelt är bättre att använda dedikerad hårdvara för grafik. Du får mycket bättre prestanda per Watt – det betyder i slutändan ”bättre batteritid”.

IE9 Preview 3 utplånar Firefox och Chrome i grafikprestanda
Webbläsaren över tre skärmar visar grafiska element i 60 fps

För hårdvaruföretag är det som en dröm: efter år av misslyckade försök att använda 3D på webben kommer grafiska användargränssnitt och video att göra sina GPU: er oumbärliga för praktiskt taget alla webbanvändare. Detta är ännu en anledning att kräva en grafikprocessor i din dator. Och eftersom alla dessa nya saker är baserade på DirectX, behövde AMD och NVIDIA inte svettas för mycket (om alls): allt stöds i befintliga drivrutiner.

För Microsoft är detta ett utmärkt sätt att skilja IE9 och Windows från andra webbläsare och plattformar. Eftersom Microsoft endast stöder Windows är detta mindre problematiskt för dem att implementera hårdvaruaccelereringsstöd än webbläsare med flera plattformar som Chrome eller Firefox. Naturligtvis kan tävlingen välja OpenGL och / eller DirectX, men detta kommer i slutändan att bli en tyngre börda för att upprätthålla kodbasen. Under tiden kommenderar Microsoft fortfarande 90% + av OS-installerade basen och siktar på att få tillbaka en viss webbläsares marknadsandel. Microsoft har också svurit för mig att IE-teamet arbetade riktigt hårt med kompatibilitetsproblem mellan webbläsare som gjorde Webmasters liv så svårt tidigare.

Vi har visat ett par demonstrationer som belyser IE9-förhandsvisning 3-prestanda, men du kan titta själv här: http://ie.microsoft.com/testdrive/. ju mer grafik du staplar och desto mer drar IE framåt.

IE9 Preview 3 utplånar Firefox och Chrome i grafikprestanda
Detta är en mock-up av en Amazon-bokaffärsapp med massor av animationer

Lyckligtvis för Google och Mozilla finns det ingen anledning att få panik ännu. Det finns praktiskt taget ingen HTML5 som använder de här sakerna tungt, och chansen är att utvecklare kommer att starta långsamt, så det finns tid att komma ikapp.

På Microsoft-sidan finns det användbarhetssaker, inklusive synkronisering, uppgraderingsmekanism och plugin-program, som måste arbetas med. Tillagd prestanda är underbar, men på kort sikt räcker det inte för att vända fart, åtminstone tills det finns en mördare-app / webbplats. Med det sagt, håll ett öga på Microsoft, de skjuter som artilleri – de tar flera skott för att träffa, men det kan vara smärtsamt effektivt om det hamnar på det avsedda målet. Fråga Sony.

Arkiverat i Datorer> Topphistorier> Web ..