Intel Core i7 och X58 Review

Intel Core i7 och X58 Review

Intel Core i7 och X58 Review

Vi fick ett Intel X58-moderkort och en Core i7 Extreme-utgåva (3,2 GHz) -processor. Det har gått ett tag sedan jag till och med var lite upphetsad över en ny processor. Intels Conroe (2006) var förmodligen den sista som fick min uppmärksamhet. Core i7 markerar dock ett nytt steg i Intels linje av två huvudsakliga skäl: betoning på prestanda per kärna och ett tryck för “effektivitet” som i slutändan leder till prestationsvinster.

Tävlingen till högre frekvenser (Ghz) ​​har varit över sedan Pentium 4 dagar. Frekvenserna fortsätter att öka med en långsam sida, men det finns definitivt mer “prestanda per klocka” som kan pressas ut. Till exempel returnerar Hyper Threading (HT) med Core i7. Det är en teknik (först introducerad hos Intel 2005) som försöker använda alla delar av processorn genom att varje CPU-kärna ser ut för operativsystemet (OS) som två fysiska kärnor. Core i7 visas som ett 8-kärnsystem till Windows. Hyper Threading kan ge stora prestationsvinster, särskilt med tanke på den lilla kostnad det genererar när det gäller antal transistorer och strömförbrukning (5%?).

Tillbaka till Core i7 “per-core” -prestanda: eftersom många applikationer inte bearbetar data parallellt, utnyttjar de inte flera kärnor. De avrättas i en kärna, medan de andra sitter nästan inaktiv. Core i7 kan justera sin energiförbrukning och frekvens för en viss kärna för att få en extra prestandaförbättring och detta är bra för praktiskt taget alla applikationer. När inte mycket händer minskar CPU: n sin frekvens till lägre förbrukning och huvudförlust.

Här är vår testkonfiguration:

Intel Core i7 Extreme 965 (“Bloomfield”), 3,2 GHz X58 Chipset Western Digital Raptor 10k rpm 300GB NVIDIA-grafikkort (inga grafiska tester involverade)

Syntetiska riktmärken har läckt ut för länge sedan och de fastställer att Nehalem-arkitekturen är betydligt bättre än sina föregångare. Men här är lite intressant information som inte alltid täcks av benchmarking-webbplatser:

Core i7 justerar sin klocka hela tiden. Med hjälp av CPU-Z kan vi se att kärnklockan går från 1,6 GHz (underklocka) till 3,33 GHz (överklockning) beroende på arbetsbelastningen. I teorin växlar det ganska ofta och ofta menar vi att mellan tangenttryckningar slås CPUn av. Det vore intressant att sammanställa en genomsnittlig klockfrekvens under en typisk användningsdag.

Temperatur

Vi ställer in CPU-kylaren så att den förblir nästan tyst. Fläkten på kylaren snurrade vid 1300 rpm, vilket är relativt lågt. Den inaktiva CPU-temperaturen var cirka 35c, men under stresstester kunde den nå: 68c (core0), 65c (Core1), 64c (Core2) och 61c (Core 3). Det är varmt, men inte oöverkomligt. Med en mer aggressiv kylning borde CPU enligt min mening kunna nå 4,0 GHz (försök på egen risk!).

Prissättning

$ 999 Core i7-965 (3.2Ghz) $ 562 Core i7-940 (2.93Ghz) $ 284 Core i7-920 (2.66Ghz)

Slutsats

Om du bygger / köper ett nytt system, skulle det vara dumt att inte vänta på Core i7, särskilt 920. Det kommer att överträffa nuvarande processorer med god marginal inom samma prisklass (Core 2 Extreme, Core Quad 9400) , särskilt i dator- eller minnesbandbreddsintensiva applikationer (3D-rendering, komprimering …). Om du letar efter absolut CPU-prestanda har det alltid varit enkelt: få bara den dyraste;)

Men om du har en anständig processor idag, ska du uppgradera? Inte så fort. Ta en titt på vad du gör och försök ta reda på hur mycket CPU: n faktiskt skulle hjälpa. Glöm inte att den här nya plattformen kräver ett nytt moderkort och nytt minne (dyrt DDR3). Du kanske till och med måste få ett nytt kylsystem och en bra strömförsörjning med de senaste strömkontakterna. Om du vill uppdatera en befintlig dator kan du lägga till upp till 3 GB minne (6 GB eller 8 GB om du har ett 64-bitars OS) och en mycket snabb hårddisk.

Core i7 är ett viktigt steg framåt för Intel, ett som kommer att ge AMD en ännu svårare finansiell ställning. Jag kan inte vänta med att se den bärbara versionen av denna arkitektur.

Länkar: om du måste se sidor på sidor med syntetiska riktmärken, här är mina rekommendationer: Techspot, HardOCP. Tom’s har en intressant artikel om skillnaderna mellan Core i7 och äldre arkitekturer.

Filed in Datorer> Recensioner> Topphistorier. Läs mer om hands-on.