Jupiters Europa Moon kanske kan stödja livet

Jupiters Europa Moon kanske kan stödja livet

europa-nasa-study

I århundraden har människan tittat mot himlen och undrat om den verkligen är ensam i detta stora universum och om det är möjligt att upprätthålla människolivet på andra planeter än våra egna. Uppriktiga ansträngningar görs för att svara på dessa frågor och när människor försöker slå läger på Mars fortsätter forskningen kring planeter långt borta från jorden och deras potential att rymma livet. En NASA-studie har funnit att Jupiters Europa-måne kan ha rätt kemisk balans som behövs för att stödja livet.

NASA-studien fann att Europa har förhållanden mellan väte och syreproduktion som liknar dem på jorden. Dessa är de viktigaste byggstenarna i livet och är således instrumentella i alla ansträngningar att ta livet bortom vår planet.

NASAs Jet Propulsion Laboratory genomförde denna studie och dess teori är baserad på det flytande vattenhavet som finns under Europas isiga skal.

Teamet uppskattade förhållandet mellan kemisk produktion på denna måne genom att titta på hur mycket väte som kunde produceras när havets salta vatten reagerar med sten, denna process kallas serpentinisering.

Denna process sker också på jorden, i den filtreras vattnet genom mineraler och det reagerar med stenar för att bilda nya mineraler medan väte skapas som en biprodukt. Teamet använde komplexa modeller för att fastställa hur sprickorna i Europas havsbotten har expanderat över tiden, vilket gör det möjligt för dem att förutsäga hur mycket färsk sten som finns tillgänglig för serpentinisering.

Uppskattningar för produktion av syre gjordes genom att studera planetens yta. Forskare kom till slutsatsen att strålning från Jupiter kunde dela ismolekylerna och därmed släppa ut syre i havet. Under sin forskning fann teamet att syreproduktion sannolikt är tio gånger mer än väteproduktion, vilket kommer till ett förhållande som liknar vad det är på jorden.

NASA är fast besluten att starta ett uppdrag till Europa för att ta reda på mer om den isiga månen genom att använda en sond för att ta högupplösta bilder av ytan. Uppdraget förväntas inte starta före 2020-talet.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Mars, NASA och Space. Källa: oberoende