Kina tankar satellit i omloppsbana

Forskare vill använda satelliter för att förutsäga jordskred

satellit-porslin
Det finns bara en handfull länder som har någon närvaro i rymden eller har förmågan att genomföra sina egna lanseringar, och färre har förmågan att tanka sina satelliter medan de fortfarande är där uppe. Kina har nu gått med i listan över få värdefulla länder som har lyckats tanka sina satelliter i rymden. Kineserna har inte redogjort för processen men säger att det inte är alltför olikt att tanka ett plan i luften.

Kinas Tianyuan-1-system har framgångsrikt tankat åtminstone en av landets satelliter. Nu när den är fylld bör satelliten kunna stanna där uppe en stund till, skulle den också kunna göra justeringar som tidigare skulle ha varit opraktiska.

Att tanka satelliter för att hålla dem där längre är vettigt eftersom det slutligen sparar en hel del resurser. Länder kan spara en betydande summa pengar genom att helt enkelt fylla på sina satelliter eftersom de kommer att kunna minska antalet fordon de behöver använda för att bibehålla sin satellitnärvaro i rymden.

Denna process kommer också att bromsa spridningen av döda satelliter och gå långt för att minska skräp i omloppsbanan. I slutändan är målet att utveckla teknologier som eliminerar behovet av bränsle helt, men innan det händer måste beroende av tankning öka.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Kina och rymden. Källa: en.people.cn