Kvicksilver gör en sällsynt resa mellan jorden och solen på måndag

mercury-trip-rare

kvicksilver-resa-sällsynt

Om solsystemet fascinerar dig som det bör bör du vara uppmärksam. Kvicksilver, som råkar vara den minsta planeten i vårt solsystem, kommer att göra en mycket sällsynt resa mellan solen och den flytande sfären vi kallar hem på måndag, har NASA bekräftat. Vi kommer att kunna se när den korsar framför solen den 9 maj.

Jag vet att du undrar vad som är så sällsynt med den här resan, och du kommer att bli väldigt intresserad av att ta reda på att Merkurius gör denna resa nästan 13 gånger på ett helt århundrade. Så detta händer inte ganska ofta. Den gjorde den sista resan tillbaka 2006 och efter den gör en ny på måndag, vem vet när kvicksilver kommer att komma så nära jorden igen.

Tror inte att du bara kan stirra upp mot himlen och titta på den. NASA varnar för att människor kommer att behöva använda kraftfulla kikare eller ett teleskop utrustat med solfilter gjorda av en speciell typ av glas eller Mylar för att kunna se kvicksilver passera mellan jorden och solen säkert.

Eftersom det är miljontals mil bort kommer planeten bara att se ut som en svart prick mot solen. NASA säger att det kommer att vara synligt från jorden strax efter 7 am ET. Resan kommer att pågå i 7,5 timmar och under hela den tiden kommer den att vara synlig över östra USA medan de som är i väst kan se transitt pågår efter soluppgång.

Om du inte har utrustningen eller i allmänhet inte gillar att gå ut ur huset kan du titta på resan på NASAs livestream på Facebook kl. 10.30 till 11.30 ET måndagen den 9 maj.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om NASA och rymd. Källa: usatoday