LCD VS. OLED: Vilket är bäst och varför

tft-vs-ips-view-angle

LCD och OLED är två mycket olika bildskärmsteknologier som för närvarande samexisterar på mobiltelefoner och TV-marknader. Det finns andra (äldre) tekniker som Plasma (endast TV), men just nu måste de flesta användare välja mellan dessa två. Denna sida kommer att ge dig lite kunskap om båda, och kommer att belysa skillnaderna mellan dem – och ge en allmän riktning för dig att bestämma vilken som är bäst för din specifika användning och budget.

LCD-skärmar

lcd-led-display-lager

LCD, som står för Liquid Crystal Display, bygger på tanken att vitt ljus går genom ett färgfilter (en pixel) med flytande kristaller för att skapa olika färger. Vitt ljus filtreras genom röda, gröna och blå flytande kristaller underpixlar. Genom att manipulera den elektriska strömmen som skickas till varje delpixel är det möjligt att kontrollera hur mycket ljus som går igenom och därför styra subpixelns färgintensitet. Om du är nyfiken på hur miljontals färger kan produceras från tre basfärger, läs detta.

Svarta pixlar görs genom att helt maskera det vita ljuset, vilket visar sig vara mycket svårt. I verkligheten finns det alltid en mängd ljusläckage som händer, varför ”svart” aldrig är riktigt svart på LCD-skärmar.

Passiv kontra aktiv matris

LCD-skärmar har funnits sedan 80-talet när de först användes i “bärbara” datorer. Sådana skärmar har en “matris” av pixlar (namnet på en 2D-grupp av pixlar) som antingen var en passiv matris eller en aktiv matris. Active Matrix var modernare och möjliggjorde finare kornkontroll och snabbare växling av pixeltillstånd jämfört med den passiva metoden. Active Matrix-skärmen introducerades först med TFT-tekniken (tunnfilmtransistor), men andra varianter uppträdde också för att i huvudsak göra samma jobb till ett bättre kostnadsförhållande.

LCD-bakgrundsbelysning

Alla LCD-skärmar måste ha någon form av bakgrundsbelysning från vitt ljus. Med tiden användes olika typer av belysningsteknik. Målet var att få ljusare och mer enhetlig belysning, med en allt mindre formfaktor för att möjliggöra tunnare och lättare skärmar.

LCD började med kallflödeslampor (CCFL), men moderna skärmar använder vanligtvis LED-lampor idag. Vissa LCD-skärmar har inte bara vita utan också färgade LED-lampor för att producera specifika färger som är svåra med den grundläggande inställningen för vitt ljus.

Bakgrundsbelysning kontra kantbelysning

En LED-array på baksidan är mycket bättre än att belysningen kommer från kanterna

En LED-array på baksidan är mycket bättre än att belysningen kommer från kanterna

Även om ljuset alltid kommer bakom LCD-skiktet, har de flesta skärmar lampor som kommer från skärmens kant, vanligtvis i ramen – detta kallas kantljus. Detta är så att skärmens design kan vara mer platt.

TV som kanske inte har en sådan djupbegränsning har ibland en rad LED-lampor placerade direkt bakom LCD-skiktet – detta kallas bakgrundsbelysning. Detta gör belysningen mer enhetlig och valfritt mer kontrollerbar med mikrodämpning (stänga av lampor efter region).

LCD IPS och PLS

tft-vs-ips-vinkel

IPS står för In-Plane Switching (även kallad Super TFT) och är en LCD-variant. IPS designades för att ge bättre färgnoggrannhet över bredare synvinklar. De första LCD-skärmarnas färgnoggrannhet berodde starkt på att de var precis framför skärmen.

IPS-skärmar kan återge färger inom ett synfält på 178 grader (det är specifikationerna för de flesta IPS-skärmar). IPS-skärmar kan också beröras utan att färgerna påverkas, varför det har blivit de facto-standarden för pekdon. Ja, gamla LCD-skärmar skulle ha udda färger där ditt finger rörde …

Det finns många varianter av IPS-teknik, inklusive Super-IPS (S-IPS), Advanced Super IPS (AS-IPS), IPS-Pro och mer. Inte alla IPS-skärmar är lika, men i allmänhet är IPS-skärmar de bästa LCD-skärmarna.

PLS, eller Plane to Line Switching, är en IPS-liknande teknik som ägs av Samsung. Samsung hävdar bättre ljusstyrka och effektivare produktionskostnader, men vi kunde inte bekräfta detta självständigt. LG är ledande inom IPS-paneler.

LCD + kvantprickar

quantum-dots-emission-lab

Quantum Dots är en teknik som är utformad för att förbättra mängden färgfärger som LCD-skärmar kan producera. Kvantprickar är halvledar-nanokristaller som kan absorbera ett specifikt ljusspektrum, beroende på deras storlek. Den här egenskapen kan användas för att skapa / ställa in bättre nyanser av rött, grönt och blått. För användaren betyder detta att färgerna blir mer mättade – de “popar” mer.

Detta genombrott har nyligen introducerats på marknaden och gör det möjligt för de bästa LCD-tv-apparaterna att ha OLED-liknande färgegenskaper. För närvarande gäller detta avancerade TV-apparater, men med tiden förväntar vi oss att tekniken sipprar ner. Kvantprickar har potentiella applikationer med allt som kräver en exakt kontroll av ljusvåglängder, inklusive kommunikation.

OLED-skärmar

oled-display-lager

OLED, som betyder organiska ljusdioder, fungerar på principen att varje pixel är sin egen ljuskälla, och den behöver inte ett separat ljus eller ett färgat filter. Varje pixel i en OLED-skärm består av minst tre röda, gröna, blåa underpixlar. Tillverkare har använt andra basfärger, som gult också, men principen förblir densamma.

På grund av detta är svarta pixlar helt enkelt pixlar som avger inget ljus alls. Inget ljus behöver blockeras av ett filter och det finns inget ljusläckage alls. Därför kan OLED-skärmar producera äkta “svart”. OLED-svarta nivåer är så mörka att kontrastförhållandet blir otroligt högt (för praktiska ändamål anses det ofta vara “oändligt”). Kontrastförhållandet är förhållandet mellan den ljusaste vita och den mörkaste svart som skärmen kan producera.

OLED-tekniken har utvecklats sedan deras laboratoriedebuterar 1987 och har blivit populär och kostnadseffektiv med smarttelefonernas ankomst. Eftersom OLED-skärmar använder färre lager än deras LCD-motsvarighet tenderar de att tillåta tunnare mönster, vilket är särskilt viktigt för mobila enheter. För tv-apparater beror det på dina preferenser, men vi anser att tunnhet inte längre är en viktig svängande faktor i OLED vs. LCD-striden.

LCD vs. OLED-teknik: punkt för punkt

Med denna grundläggande skillnad i åtanke kan vi utforska hur detta påverkar ett visst antal avbildningsegenskaper för båda teknikerna, från den mest märkbara till den minst synliga.

Svart nivå: OLED vinner

Svartnivå anger den mörkaste “svarta” färgen som skärmen kan återge. Eftersom många skärmteknologier som LCD, men också DLP eller projektion, är beroende av att filtrera eller blockera ett vitt ljus, är det extremt svårt att göra äkta svart. Faktum är att LCD-skärmar inte kan producera äkta svart eftersom ljusblockeringen aldrig är perfekt. Å andra sidan kan OLED producera äkta svart eftersom inget ljus släpps alls från OLED-svarta pixlar.

Kontrastförhållande: OLED vinner

Kontrastförhållandet är förhållandet mellan den ljusaste vita och den mörkaste svart som skärmen kan producera (vit: svart). Återigen, eftersom de flesta skärmtekniker är baserade på att blockera ljus för att producera svarta, tenderar LCD att ha en fördel med hög ljusstyrka (särskilt med HDR), medan OLED har en fördel med Black Level. Sammantaget tenderar OLED-skärmar att ha ett bättre kontrastförhållande, bara för att matematiken i ett förhållande i kombination med en nästan noll nivå av svart leder till ett enormt värde.

Betraktningsvinkel: OLED vinner

Medan de bästa IPS-skärmarna kan konkurrera med den bästa OLED-skärmen på betraktningsvinkeln, är sanningen att de flesta LCD-skärmar inte är IPS (särskilt för TV-apparater, mer än för mobiler). Även om de vore det, kanske de inte är IPS av högsta kvalitet (LG och Panasonic skulle vara dina favoritmärken för IPS-TV-apparater).

Sammantaget skulle OLED få bättre synvinklar, vilket är särskilt viktigt för TV-apparater eftersom tittarna kan vara lite borta från sidorna eller titta i en vinkel medan de gör något.

Färgskala: OLED vinner

På papper kan OLED producera utmärkta färger (färguppsättningar stöds), men den senaste introduktionen av Quantum Dots har gjort LCD-TV-apparater lika kapabla. Oberoende recensioner av de bästa LG OLED-TV-apparaterna som går mot de bästa LCD-TV-apparaterna från Samsung Quantum Dot har visat att båda teknikerna kan tävla hand i hand.

Eftersom endast de allra bästa LCD-TV-apparaterna kan tävla är OLED i allmänhet det bättre valet för färgomfång.

Ljusstyrka: LCD vinner

Eftersom LCD-TV-apparater använder en separat belysningsapparat är det i allmänhet lättare att bygga extremt ljusa LCD-skärmar. I verkligheten har de allra bästa LCD- och OLED-TV-apparaterna en ljusstyrka på cirka 400 NIT, men i allmänhet kan LCD-tekniken driva högre absolut ljusstyrka. Observera att en högre ljusstyrka gör bilden bättre i ett starkt omgivande ljus.

HDR

Och detta gäller särskilt med HDR-teknik som kan öka ljusstyrkan till 1000 eller till och med 10000 NITS. För närvarande når de bästa OLED HDR-TV-apparaterna en imponerande ljusstyrka på 600 NIT, men vissa Sony HDR LCD-TV kan nå 1000 till 1300 NIT. Med detta sagt bör ljusstyrkan ALLTID ställas i förhållande till svartnivå och kontrastförhållande.

Färg enhetlighet: OLED vinner

Att kunna återge en platt färg på ett enhetligt sätt är en mycket viktig egenskap för alla skärmar. Eftersom LCD-skärmar tenderar att komma in ljus från skärmens kanter är enhetligheten ofta inte så stor. Om ljuset kommer från en matris på baksidan av skärmen är saker bättre, men det är fortfarande diskreta punkter som kastar ett ljus som måste diffunderas.

Å andra sidan är OLED mycket bättre eftersom varje pixel genererar sitt eget ljus utan behov av diffusion. I den verkliga världen är även OLED-skärmar inte helt enhetliga på grund av tillverkningen, inte ens för att skärmarna är böjda. De är dock bättre än LCD-skärmar.

Strömförbrukning: LCD vinner

Vid en viss nivå av ljusstyrka brukar LCD använda mindre ström än OLED. Det är inte nytt, men det är en avvägning som folk måste acceptera. För mobila enheter kan högre ljusstyrka betyda bättre användbarhet utomhus. För TV-apparater är högre ljusstyrka bra under dagtid, även om det inte spelar någon roll så mycket på natten.

Å andra sidan varierar OLED-strömförbrukningen beroende på hur många pixlar som tänds, vilket gör dem perfekta för alltid-skärmar och skärmsläckare.

Kostnadseffektivitet: LCD vinner

Just nu är LCD den överlägset mest kostnadseffektiva skärmtypen. OLED är dock fortfarande under intensiv forskning och kostnadsbesparingar fortsätter. Det är inte klart om och när kostnadsförhållandet kommer att passera, men OLED har lite mer potential på lång sikt eftersom det kan formas på olika sätt och kan användas i stötdåliga eller flexibla enheter.

Slutsats: OLED har den bästa bildkvaliteten, men …

Som du kan se, vinner OLED nästan alla “bildkvalitets” -faktorer. Det är uppenbart att det är en bättre bildteknik, men en som fortfarande är begränsad av produktionskostnaderna och storleksgränserna om du vill ha något riktigt stort.

Med detta sagt, i specifika användningsfall – med ljusstyrka – kan LCD-skärmar fortfarande göra en signifikant positiv skillnad. Om du vill dyka i tekniska detaljer hittade jag den här artikeln från DisplayMate om avancerade LCD- och OLED-TV-apparater som intressant. Amazon har en kort sida som kommer att sluta med det mesta av vad jag har sagt ovan om OLED och LCD, även om det inte ger någon förklaring.

I slutet av dagen driver “budget” det ultimata köpbeslutet, varför LCD fortfarande dominerar tv-apparater och till och med mobila enheter i mindre utsträckning.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Displays, Lcd och Oled.