Levitera skärmar kan vara en sak i framtiden

Levitera skärmar kan vara en sak i framtiden

Visningar idag marknadsförs i termer av upplösning där vi ser termer som 4K, 5K och till och med 8K kastas runt. Vi ser också hur skärmar har kommit långt där de är omöjligt tunna och har en nästan ramfri design. Men i framtiden kan saker och ting förändras för att glömma upplösning och design, vad sägs om en flytande skärm?

Nyligen har forskarna vid universiteten i Sussex och Bristol skapat en display som faktiskt kan flyta i luften tack vare användningen av ultraljudskrafter. Kallad JOLED, i videon ovan visar forskarna sin teknik genom att använda små polystyrenpärlor som kan levitera tack vare högtalare placerade ovanför och under dem, med varje pärla som sitter i sin egen ultraljudficka.

Genom att modulera ljudet får det pärlorna att röra sig och ändra position. Forskarna försökte sedan måla ena sidan av pärlorna i svart och belägga dem i titandioxid, och slutresultatet var pärlor som kunde ändra riktning och därmed visa olika färger (i det här fallet antingen svart eller vitt).

Beviljas att detta inte exakt är en skärm med mycket hög upplösning eftersom den består av pärlor i ett rutnät på 6 x 7, men det är en intressant utveckling. Några potentiella användningsområden i kommersiella eller turismiska miljöer har föreslagits. I vilket fall som helst, om du har några minuter att spara, kan du kolla in det i handling i videon ovan.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om vetenskap.