Man tilldelades 115 000 dollar efter sladrande Facebook-inlägg

facebook-jail

facebook-fängelseMänniskor tycks glömma att så lätt som det är att skicka en genomsnittlig eller otäck kommentar på nätet är det lika lätt att förstöra någons liv eller karriär på ett ögonblick. Detta är vad som hände i Australien där 74-åriga Kenneth Rothe tilldelades 115 000 dollar när domaren fann honom till förmån efter ett förtaligt Facebook-inlägg förstört hans liv och hans karriär.

Tillbaka i 2014 gjorde en man vid namn David Scott ett inlägg som hävdade att Rothes företag, två hotell med namnet Nirvana Village och Blue Dolphin Motels, användes av pedofiler. “Pedofil [sic] varning: – Nambucca har använts som en omplacering för dessa monster – blå delfin –nirvana hotell och ovanför den indiska restaurangen! … Busshållplatser är precis framför våra hotell för våra barn? ”

Det verkar som om dessa inlägg var helt osanna och Rothe hade nått ut till Scott för att be honom dra tillbaka sina påståenden, som han avböjde. Som ett resultat av dessa anklagelser hävdar Rothe att han fått anonyma telefonsamtal som hotade hans liv och vid ett tillfälle till och med på sjukhus som ett resultat av att ha blivit överfallet, vilket alla slutade med att han behövde flytta från området med sin familj .

Tack och lov fanns det rättvisa då domare Judith Gibson fann att Scotts påståenden var grundlösa och var skrivna helt ur det blå, och beordrade honom att betala Rothe 115 000 $ (eller cirka 150 000 AUD). Enligt Gibson, “Internet och sociala mediers anonymitet, instans och omfattande räckvidd gör det till ett farligt verktyg i händerna på personer som ser sig själva som korsfarare eller visselblåsare.”

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Facebook, Legal och Social Hit.