Microsoft skapar Shazam för blommor

Microsoft skapar Shazam för blommor

blomma-projekt1-2-1024x619När du är ute och hör en låt på radion som fångar ditt öra kan du vända dig till appar som Shazam eller SoundHound för att försöka identifiera låten åt dig. Det fungerar bra för låtar, men hur är det med naturen? Visst, du kanske kan identifiera en ros, en tusensköna, en körsbärsblom, men hur är det med resten?

Intressant nog är det något som Microsoft har arbetat med och i ett inlägg på Microsoft Research-bloggen avslöjade Redmond-företaget att de har arbetat med kinesiska botanister på ett “blommigenkänningsprojekt”, vilket som vår titel antyder i princip är som Shazam för blommor.

Microsoft kallades Smart Flower Recognition System och samarbetade med botanister vid Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences (IBCAS) för att skapa systemet. Hur detta fungerar är baserat på Microsofts bildigenkänningsteknik, som när de matades de 2,6 miljoner bilder av blommor som har hållits av IBCAS, gjorde det möjligt för dem att träna ett 20-lagers fällningsneuralt nätverk för att identifiera blommor.

Enligt Zheping Xu, biträdande direktör för IBCAS, ”Blomigenkänningsmotorn gör det möjligt för domenexperter att förvärva växtdistribution i Kina på ett effektivt sätt. Inte bara det, den här motorn kan hjälpa vanliga människor som har ett stort intresse för blommor att få mer kunskap. ” Appen finns faktiskt inte ännu, men om och när de släpper den här motorn kanske botanikhobbyister kan vara intresserade av att kolla in den.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Microsoft och Science.