MySpace kan utforma en musikenhet

MySpace kan utforma en musikenhet

[Web 2.0 Summit] Igår deltog jag i konversationen om framtidens musik med Chris DeWolfe, VD för MySpace, Edgar Bronfman Jr, VD för Warner Music Group och John Battelle, grundare av Federated Media och medvärd för Web 2.0 Summit.

Chris berättade för John att han fortfarande intervjuar människor för att leda MySpace Music och att det är svårt att hitta rätt person för jobbet. Han uppgav att MySpace inte är en konkurrent till iTunes eftersom det är en plats att upptäcka musik och vara en del av ett community medan Apples onlinebutik bara är en distributionsplattform. Dessutom sa DeWolfe att hans företag ville betala musikföretag och artister och ge allmänheten tillgång till musik så att människor inte frestas “att stjäla den”. Sedan lanseringen av MySpace Music förra månaden har 80 miljoner spellistor skapats, miljarder strömmar har serverats och 5 miljoner band har registrerats.

Då frågade John om MySpace någon gång skulle skapa en musikenhet och Chris svarade att nästa steg är att skapa upptäcktsverktyg online och offline (som händelser). När John specifikt insisterade på en enhet antydde Chris att det kunde vara en möjlighet.

Efter att ha fått publiken att skratta över den hypotetiska sammanslagningen av Apple och Facebook uppgav John Battelle att Facebook förmörkade MySpace i april 2008. ”Felaktigt” svarade Chris DeWolfe. MySpace har fortfarande mer trafik än Facebook i USA med 75 miljoner unika besökare jämfört med 40 miljoner för Facebook (ComScore), och 70% av Facebook-användare har ett MySpace-konto – (Edito’rs note) Tja ok, Chris, men Facebook slår din webbplats över hela världen, läs den här artikeln på CNet – Chris uppgav att hans företag har skapat en “verklig verksamhet” med 17% tillväxt och en stark försäljningsinfrastruktur på cirka 550 personer. – Är detta ett svar på Mark Zuckerbergs tystnad tidigare vid toppmötet när han grillades av Battelle om sin intäktsgenerering?

MySpaces VD är inte orolig för en potentiell Facebook Music eftersom dess rival inte har affärsmodellen och den kritiska massan (5 miljoner band) för att bygga den från grunden. Han jämförde Facebook som en bra adressbok och beskrev MySpace som ett självuttrycknings- och upptäcktsverktyg för att hitta vänner och kultur. Under det här samtalet gav Edgar Bronfman sin insikt mestadels om den förändrade musikbranschen och påverkan på sin bransch. Att fokusera på innovation är rätt sätt att tjäna pengar på musiken. Digital musik representerar 20% av Warners intäkter, innan det bara var 6 eller 7%. Battelle frågade honom om sin ärliga åsikt om Apple, han sa att “Apple gjorde ett fantastiskt jobb”, de kom med en otroligt sexig enhet och ingen gjorde det förut och ingen gjorde bättre sedan dess. Han uppgav att i en perfekt värld skulle han vilja ha DRM, men när media blev sociala medier existerar denna värld inte. Enligt Bronfman är det ingen mening att låta folk betala varje gång de vill använda en låt på en specifik plattform, men branschen måste hitta ett sätt att undvika detta för att bygga en bättre intäktsmodell.

Jag var på sessionen och det var Dean Takahashi också. Läs mer om hans artikel om Venture Beat

Filed in Audio> Top Stories> Web. Läs mer om Web 2.0.