NASA förlänger Hubble-teleskopet med fem år

NASA förlänger Hubble-teleskopet med fem år

navel-teleskop
NASA har bekräftat en femårig förlängning av det populära Hubble-teleskopet. Teleskopet gör det möjligt för byrån att se djupt in i universum. Arbetet har redan pågått länge med Hubbles efterträdare men denna förlängning innebär att Hubble fortfarande kommer att vara i drift när dess efterträdare anländer till rymden. Hubble har tjänat mänskligheten troget, den har funnits i rymden i nästan tre decennier.

Hubble lanserades av NASA redan 1990 och har funnits sedan dess. Rymdfärjepersonal har gjort flera reparationer på teleskopet men det har fortsatt att fungera som det borde för det mesta. Den senaste flygtjänsten utfördes 2009.

Ett uttalande från NASA bekräftar att Hubbles verksamhet förlängs med fem år. “Hubble förväntas fortsätta att tillhandahålla värdefull information till 2020-talet och säkra sin plats i historien som ett enastående observatorium för allmänna ändamål i områden som sträcker sig från vårt solsystem till det avlägsna universum,” sade byrån.

James Webb-rymdteleskopet är Hubbles efterträdare och det förväntas lanseras 2018. Det fungerar i infrarött och skiljer sig därför från Hubble som ser universum i synligt och ultraviolett ljus.

De två våglängderna gör det möjligt för oss att se de olika aspekterna av kosmos mer detaljerat än någonsin tidigare, så om vårt mål att få mer kunskap om universum kan hjälpas genom att förlänga Hubbles tjänst med fem år, är det rätt att göra.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om NASA.