New York Times släpper Reader 2.0

New York Times släpper Reader 2.0

New York Times släpper Reader 2.0Lämna det till ett av de största namnen i nyheterna att lansera en större uppgradering av sin digitala tjänst i stealth-läge: New York Times släppte precis den andra versionen av sin “Times Reader”, en fristående applikation som automatiskt laddar ner tidningens nyheter innehåll, söker efter uppdateringar och visar artiklar på ett sätt som är snyggare och mer läsbart än på NYT: s webbplats. Men det är lätt att missa uppgraderingen, eftersom Times hittills har gjort lite för att marknadsföra den.

Det är synd, eftersom version 2.0 definitivt är en förbättring. Times tappade Microsofts Silverlight till förmån för Adobes AIR (Flash på steroider, så att säga), vilket innebär att Reader körs på alla större plattformar – Windows, Mac och Linux – och är lätt att installera inom några sekunder. Du kan sedan läsa nyheterna online eller offline, eftersom applikationen cachar alla artiklar för den aktuella dagen liksom de senaste sex dagarna. Så i själva verket får du en veckas nyheter. Och ja, korsordet finns också där, i helt interaktiv form.

Allt detta gör Reader perfekt för läsning i ett plan eller i andra situationer där du inte kan vara online. Det är också trevligt att bara se några annonser, snarare än att drunkna i dem – också statiska annonser som inte försöker sätta din webbläsare i brand för att få din uppmärksamhet. Med detta sagt kan interaktiva annonser vara ett alternativ: Adobes utvecklingschef Kevin Lynch visade en tidigare version av Reader för ett tag sedan (när det fortfarande var International Herald Tribune Reader), och han visade hur något som såg ut som en traditionell tidningsannonsen kan förvandlas till en videoreklam med bara ett klick.

Nu är det här: The Times vill ha pengar till läsaren – $ 3,45 per vecka, vilket betyder $ 180 per år. Inte mycket pengar med tanke på all förstklassig rapportering och annat innehåll du får. Och ändå tyvärr alldeles för mycket så länge webbplatsen ger allt gratis.

Det betyder inte att läsaren inte kan bli en succé. Men jag tror att det måste erbjuda mer än webbplatsen: mer bekvämlighet och extra innehåll. Just nu är den enda extra bekvämligheten offlineläsning och automatiska innehållsuppdateringar. Varför inte erbjuda läsaren som det enda sättet att få det bästa av två världar: Times exakt så som det skrivs ut på papper – layouten, bilderna, allt – i kombination med webbuppdateringar hela dagen? Automatiskt och enkelt. Lägg till det exklusiva foton, videor, bakom kulisserna glimtar från reportrarna, liknar att göra videor på DVD-skivor.

Jag för det första skulle vara villig att betala för en sådan tjänst. Speciellt om programvaran gjorde det enkelt att spara artiklar, dela dem med andra och växla från en enhet till en annan utan att tappa kontakten med Times. Nick Bilton, en av tidningens digitala utvecklare, gav redan några glimt av vad som kommer att komma på O’Reillys E-Tech-konferens. Så klart grande dame of news är väl medveten om framtiden, och läsaren är ett lovande steg i rätt riktning. Om bara Times inte var så beslutsam att dölja sitt ego-alter ego från sina egna läsare så bra, kanske folk faktiskt märker det. Och vissa, vem vet, kan till och med nå sina kreditkort.

Arkiverat i Allmänt> Topphistorier> Webb. Läs mer om Ebook och New York Times.