Ny Display Tech kan tillåta glasögonfria 3D-filmer på biografer

Ny Display Tech kan tillåta glasögonfria 3D-filmer på biografer

Bildkredit - Christine Daniloff / MIT

Bildkredit – Christine Daniloff / MIT

Glasögonfria 3D-skärmar är inte nya. Vi har sett dem på telefoner, Nintendo 3DS och på vissa TV-apparater, men TV-apparater är förmodligen den största implementeringen som vi har sett hittills. Tyvärr för filmbesökare betyder det att du fortfarande måste sätta på dig de klumpiga och obekväma glasögonen när du tittar på filmer i 3D.

Men det kanske inte är fallet i framtiden tack vare folket vid MIT: s datavetenskap och artificiell intelligenslaboratorium (CSAIL) som arbetade med Israels Weizmann Institute of Science och har utvecklat displayteknik som gör det möjligt för filmbesökare att njuta av glasfria 3D-filmer på en bioskala som kallas “Cinema 3D”.

Enligt MIT som beskriver hur tekniken fungerar, ”Vad Cinema 3D gör är då att koda flera parallaxbarriärer i en skärm, så att varje tittare ser en parallaxbarriär skräddarsydd för deras position. Det visningsområdet replikeras sedan över teatern av en serie speglar och linser i Cinema 3Ds speciella optiksystem. ”

Detta är kontra nuvarande glasögonfria 3D-system där användare behöver se det i specifika vinklar för att uppnå 3D-effekten. Tyvärr innan du blir för upphetsad konstaterar MIT att den här tekniken inte är helt redo för kommersialisering ännu, men forskarna är övertygade om att det kan bli verklighet en dag.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om filmer och vetenskap.