Palm Pre Review: Kalla inte det en iPhone Killer

Palm Pre Review: Kalla inte det en iPhone Killer

Förlagets anteckning: till skillnad från den äldre Palm Pre mini Review, skrevs detta inlägg med den slutliga detaljhandelsversionen av Palm Pre.


Kommer du ihåg de gamla ”Ring det inte en telefon” -annonser för det trådlösa företaget Helio? Jag påmindes om ”inte kalla det” nödvändigheten när jag först lade fingrarna på den nya Palm Pre från Sprint i kväll. Alla vill veta hur det jämförs med Apples ikoniska handenhet. Är det en iPhone-mördare?

Nej det är det inte. Och det är inte dåligt. Det är helt enkelt annorlunda. Trots att den har en kapacitiv pekskärm, snygga animationer och till och med många av samma designers (defekter från Apples iPhone-team), är Pre en helt annan enhet.

“Mindre dimensioner offrar inte användbarhet”

För det första är det så mycket mindre. Med bara ungefär två tredjedelar så långa och cirka 20 procent smalare passar den här handflatan lätt i din handflata (oavsett hur liten dina vantar) och glider lätt i en ficka. Även med att skärmen glider upp och det lilla tangentbordet är exponerat är Pre ett otroligt tätt paket – något du inte kan uppskatta från foton utan bara genom att faktiskt hantera det. Eftersom det är så litet, bryter det hela uppfattningen om smartphone som en synonym för “tegel”.

“Pre: s tangentbord är otroligt exakt”

Men de mindre dimensionerna offrar inte användbarheten. Visst, du har lite mindre skärm (3,1 vs 3,5 tum diagonalt på iPhone). Men du kan använda det hela. Med ett mekaniskt tangentbord behöver Pre inte offra den nedre halvan av LCD-skärmen som iPhone gör med sitt mjuka tangentbord. Och trots att det är riktigt litet är Pre-tangentbordet otroligt exakt. De gummerade små knapparna hölls fast vid mina fingertoppar så att jag inte producerade en enda stavfel – mer än jag kan säga om min upplevelse på en bärbar dator i full storlek. (Och det är en värld bortsett från vildtangsmashing som händer på iPhones virtuella tangentbord.)

Palms WebOS-operativsystem använder också skärmen väldigt annorlunda. Om du trycker på den (OK, iPhone-liknande) mittknappen under skärmen reduceras programfönstren till “kort” som flyter på skärmen som fönster på en dator. Liksom alla animationer på Pre tar det lite längre tid att byta till kortvyn än du tror det borde, vilket får dig att undra om det verkligen kommer att hända. Men det är värt att vänta. Att slänga korten fram och tillbaka för att välja bland öppna appar är så mycket snabbare än att stänga en app och starta en annan på iPhone. Denna multitasking approximerar Windows- eller Mac-upplevelsen mer än någon mobiltelefon jag någonsin har berört.

Pre har också en annan uppfattning om gester. Förutom multitouch-glidning och nypning (för att zooma in eller ut), låter det dig svepa längs en beröringskänslig remsa under skärmen. Att skjuta fingret åt vänster, till exempel, ryggar ut ett program ett steg i taget. Så, till exempel, efter att jag skapat en kalenderpost, kunde jag först backa ut till en vy över hela dagen och sedan tillbaka till “kort” -vyn för alla mina öppna applikationer.

“En annan enorm tidsbesparing är den universella sökfunktionen”

En annan enorm tidsbesparing är den universella sökfunktionen. Börja med att skriva ett namn eller ord från praktiskt taget var som helst, och Web OS ger dig automatiskt någon av de platser du kan söka efter. I kortvyn skrev jag till exempel “Susan Boyle” och fick alternativ att slå upp flash-in-the-pan-chanteuse på Google, Wikipedia eller Twitter – alla platser där sökmotorn hittade hennes namn . Om Susan och jag var kompisar, och hon var i min adressbok, hade det sökalternativet också kommit upp. Ditto med kalendern om vi hade ett lunchdatum i böckerna.

“I vissa aspekter är dock Pre faktiskt som iPhone”

Jag vet att det kan verka som att jag faktiskt jämför Pre med iPhone genom att säga hur mycket bättre det är. Men för allt jag ser som en fördel kan andra människor se som nackdelar. Jag gillar det mekaniska tangentbordet, men vissa estetiker kan se ner på den tvådelade glidande designen på Pre och istället föredrar den monolitiska plattan på iPhone. På samma sätt kan den kraftfulla multitasking som jag älskar vara för upptagen för människor som gillar navigering på en gång, lätt att komma hem på iPhone.

I vissa aspekter är dock Pre faktiskt som iPhone. Det erbjuder även Google Maps, till exempel, och de dyker upp runt ungefär samma som på en iPhone, det vill säga lite långsamt och lite hackigt. Webbläsning verkade också vara ungefär densamma. Pre: s webbläsare startade lite snabbare, men surfupplevelsen var liknande, åtminstone i mina mycket begränsade tester. Detta var förvånande med tanke på Sprints kraftfulla EV-DO-datanätverk och AT & T: s egen långt ifrån älskade 3G-tjänst.

Strax innan jag överlämnade Pre till sin mycket tålmodiga ägare, Sprint marknadschef Paget Alves, kom jag ihåg en sak till som jag skulle testa – samtalskvalitet. Jag ringde snabbt min syster i LA (på hennes fasta telefon). Trots att jag var i den livliga Sprint-butiken på Manhattan hörde jag henne kristallklart, som hon gjorde mig. “Du låter mycket bättre på det här än på din egen telefon”, sa hon och hänvisade till min iPhone. Så till skillnad från Helios gamla handdatorer kan du verkligen kalla Pre “en telefon.”

Filed in Cellphones> Recensioner. Läs mer om Hands-On, Palm, Palm Pre, Pre, Review och Smartphones.