PC Gaming vs Console Gaming – Vilket ska jag välja?

Console vs PC Gaming

Sammantaget erbjuder en dator bättre grafik, fler uppgraderingsalternativ, billigare spel och har några spel som inte finns på konsoler.

Konsoler är dock mycket mer överkomliga och tillgängliga i det långa loppet, men prestanda och grafik är vanligtvis inte lika bra, och spelen tenderar att bli lite dyrare.

Du har definitivt stött på en diskussion om detta ämne någonstans på internet. Om det inte är PlayStation vs. Xbox, är det PC mot dem båda, så vilken är bättre?

Det här är inte en lätt fråga att svara på!

Båda har många fördelar och nackdelar, och vilken av de två som blir det bästa valet är i slutändan mycket subjektiv, beroende på både dina preferenser och din budget.

I den här artikeln tar vi en titt på de viktigaste faktorerna som du bör tänka på om du försöker bestämma vilken plattform som passar dig bättre.

Typer av datorer och konsoler

Datorer – Desktop vs Laptop

När vi pratar om “spel-datorer” kommer de flesta omedelbart att tänka på en fin skrivbordsinstallation med massor av RGB-belysning, men låt oss inte glömma att bärbara datorspel är en sak också.

När man jämför stationära datorer och bärbara datorer kommer dock ett skrivbord att vara ett bättre val för spel i de allra flesta fall.

Varför?

Det beror på att bärbara bärbara datorer ofta har underdrivna komponenter eftersom det är svårt att hålla en bärbar bärbar dator sval när både CPU och GPU är under tung belastning i ett trångt chassi.

Ibland vänder folk sig till externa grafikkort. Men de utgör vanligtvis en ganska rejäl tilläggsinvestering, och begränsningarna för bandbredd betyder fortfarande att en bärbar dator med en extern GPU inte kommer att vara lika snabb som ett skrivbord med samma GPU.

För att inte tala om att ett externt GPU-fodral kan ta bort bärbar datorens bärbarhet, vilket är en av dess viktigaste styrkor.

I vilket fall som helst är ett spelbord mycket bättre än en bärbar datorspel, både när det gäller prestanda och värde. Den främsta anledningen till att du kanske vill gå med en bärbar datorspel är om du spenderar mycket tid hemifrån och vill ha dina spel med dig. Annars är en skrivbordsinstallation det bättre valet på varje front.

Konsoler

När det gäller konsoler finns det några att välja mellan. De viktigaste aktörerna inom detta område är Sony, Microsoft och Nintendo, och de har alla sina distinkta konsoler.

Först har vi Sonys PlayStation och Microsofts Xbox. Sedan finns det Nintendos Switch.

Generellt sett innehåller PlayStation och Xbox mer hårdvarukraft än Nintendos konsoler, och de har ett bredare urval av spel som delar många av dem med datorn, samtidigt som Nintendo huvudsakligen placerar sitt lager i innovation och förstapartitlar.

Så det är svårt att jämföra omkopplaren med datorn, och ungefär som sina föregångare – Wii U och den ursprungliga Wii – är det en mångsidig konsol som främst tilltalar på grund av dess innovativa nya funktioner och spel utformade med tanke på dessa funktioner.

Å andra sidan är PlayStation 4 och Xbox One mycket lika varandra och liknar också PC. Utan att gå för djupt i jämförelser är de två kritiska skillnaderna mellan PlayStation 4 och Xbox One det faktum att den förra har mer högkvalitativa exklusiva spelare för en spelare medan den senare har bakåtkompatibilitet.

Det finns dock ingen poäng i att jämföra dem nu när den 8: e konsolgenerationen närmar sig sin slut, eftersom PlayStation 4 snart kommer att efterträdas av PlayStation 5 och Xbox Series X ersätter Xbox One.

Priserna

Konsoler

Det är konsolerna som hjälpte spel att bryta sig in i mainstream. Och hur gjorde de det? Helt enkelt genom att vara mer bekväm och mycket billigare än en spel-PC.

Till exempel lanserades PlayStation 4 för 399 $ och Xbox One för 499 $, vilket är ungefär priset på en ny budget-spel-PC, exklusive kringutrustning.

Nu är inte bara konsoler billigare, till att börja med, de är också mer kostnadseffektiva på lång sikt. Förutsatt att du tar hand om det kan en konsol hålla i en hel generation (cirka sju år), och du kommer att kunna spela alla spel som släppts för plattformen utan att behöva oroa sig för kompatibilitetsproblem eller om hårdvaran blir föråldrad .

När det gäller priserna på de kommande nionde generationens konsoler, säger uppskattningar att både PlayStation 5 och Xbox Series X börjar på cirka $ 500, men vi måste vänta tills den slutliga prissättningen meddelas för att vara säker.

PC

Till skillnad från konsoler, som är standardiserade hårdvaruplattformar, kan datorer bestå av en mängd olika komponenter, vilket innebär att priserna också kan variera vilt.

Baserat på vilken typ av prestanda de kan erbjuda och kostnaderna är speldatorer vanligtvis uppdelade i följande för kategorier:

    Nybörjarnivå – Det här är billiga, grundläggande datorer som ofta inte passar för spel och som oundvikligen kommer att kämpa för att köra några av de mer krävande nya spelen.Budget – Budget-datorer erbjuder pålitlig prestanda till relativt låga priser och kommer i allmänhet att kunna köra även de senaste AAA-spelen, men inte med maximala inställningar. De kommer dock att behöva några uppgraderingar med några år för att undvika att bli föråldrade.Mellanklass – En mellanstor dator erbjuder helt enkelt den bästa balansen mellan kostnad, prestanda och livslängd. High-end – Med en av de bästa hårdvarorna på marknaden kostar avancerade datorer mycket men erbjuder också utmärkt prestanda i de senaste AAA-spelen och kommer att vara länge innan du behöver uppgradera.Entusiast – Slutligen har vi speldatorer som skjuter kuvertet, med avancerad hårdvara som vanligtvis har extremt höga priser. Som sagt, väldigt få människor är villiga och kan spendera så mycket på en spel-PC, därav “entusiast” moniker.
ultimata spel-pc

Nu är uppgraderbarhet en stor sak med spel-datorer, och du har mest frihet att uppgradera dem som du tycker passar. Att kunna sälja dina gamla komponenter och lägga pengarna mot nya innebär att du inte behöver spendera för mycket på att hålla din dator uppdaterad.

Ibland finns det dock också problem på den här fronten, eftersom det kan finnas vissa kompatibilitetsproblem, till exempel hur Intel fortsatte att röra med sitt LGA 1151-uttag de senaste åren och gjorde det omöjligt för människor att uppgradera sin CPU utan att byta ut moderkort också.

Hur som helst, som vi har fastställt, kan priserna på spel-datorer variera och de flesta av dem kommer att behöva uppgraderas någon gång eller något, vilket innebär att de i slutändan blir dyrare än konsoler, både när det gäller det första köpet och på lång sikt.

Spel

Och nu, för att diskutera den viktigaste aspekten av vilken spelplattform som helst: själva spelen.

Urval

ps4 pro vs xbox one x

Många utvecklare utvecklar idag sina spel främst med konsoler och konsolstyrenheter i åtanke, och detta återspeglas också i PC-utgåvan. Lyckligtvis finns det inga signifikanta luckor mellan konsol- och PC-utgåvor för de flesta spel idag, förutom några tidsinställda exklusiva titlar.

För tillfället är de flesta konsollexklusiva förstapartitlar som utvecklats av konsoltillverkaren som försöker öka deras hårdvaruförsäljning och varumärke, och detta är särskilt fallet med Sony och Nintendo.

Å andra sidan finns det hela genrer av spel som nästan saknas från konsoler – MMO, MOBA och strategispel. Utöver det har PC också en mer livlig indiescene och naturligtvis mods.

Förvärv

konsol vs pc-spel

När det gäller att köpa spel på konsoler finns det två sätt att göra det: få en digital kopia via respektive nätverk (PSN eller Xbox Live) eller köpa fysiska detaljhandelskopior.

En fördel med att få fysiska kopior av spel är att du alltid kan sälja dem eller få dem billigare om du köper dem begagnade, något du inte kan göra med kontobundna digitala kopior.

PC-spel, å andra sidan, får inte fysiska utgåvor längre. Naturligtvis kan du fortfarande hitta PC-spel i butiker, men det här är vanligtvis bara lådor som innehåller en aktiveringskod för vad som för närvarande är den mest populära plattformen för PC-spel – Valves Steam.

Naturligtvis har vissa stora företag som EA, Bethesda och Ubisoft också sina plattformar / launchers som inte nödvändigtvis är anslutna till Steam.

Det är dock inte de bärraketerna utan nätbutiker från tredje part som är viktiga, butiker som Humble Bundle, GOG eller GreenManGaming. Dessa, tillsammans med vissa andra butiker, har ofta bättre erbjudanden än Steam, så de är bra alternativ till att köpa PC-spel.

Utöver det finns även de så kallade ”grå marknaderna” som fungerar som plattformar för försäljning och återförsäljning av spel, till exempel Kinguin.

Kompatibilitet

Som vi redan har nämnt kommer varje spel som släpps för en konsol att fungera bra på konsolen. Det finns dock alltid några undantag där vissa spel antingen är för krävande för den åldrande hårdvaran eller helt enkelt inte optimeras tillräckligt bra.

PC-spel är vanligtvis inte lika optimerade, och vissa versioner kan ha allvarliga problem med buggar och kraschar, vilket är naturligt när man tänker på att en PC kan använda all slags hårdvara från flera år. Detta gör optimeringen lite mer problematisk än när det gäller standardiserade konfigurationer som används av konsoler.

Något annat som också bör övervägas är bakåt kompatibilitet. På en dator kommer du att kunna köra de flesta spel rakt ut ur porten, och medan vissa äldre utgåvor inte kommer att köras felfritt på nyare hårdvara, tar det vanligtvis inte mycket ansträngning att fixa.

Under tiden har bakåtkompatibilitet varit lite av ett problem när det gäller konsoler. Xbox One var kompatibel med de flesta av de äldre Xbox-utgåvorna, medan PlayStation 4 inte kunde köra någon av sina föregångares titlar.

Situationen ser bättre ut på denna front, nu när både Xbox Series X och PlayStation 5 kommer att vara bakåtkompatibla. Den senare kommer dock endast att kunna köra PS4-titlar och PS3-spel kan bara spelas via PlayStation Now.

Slutsats

Och det skulle vara alla punkter att tänka på när man jämför konsol- och PC-spel. I slutändan är allt väldigt subjektivt, så vilken av dessa som äntligen ger bättre värde kommer att vara upp till varje individ att bestämma själv.

PC-spel

Proffsen:

Överlägsen prestanda Bättre grafik Fler sätt att förvärva spel till lägre priser Mer indie-, strategi-, MMO- och MOBA-titlar

Nackdelarna:

Dyrare Billigare konfigurationer är inte särskilt framtidssäkra

Konsolspel

Proffsen:

Mer överkomligt Lätt att installera och använda Ett antal fantastiska förstaparts exklusiva Mycket framtidssäker

Nackdelarna:

Tvivelaktig bakåtkompatibilitet Färre rabatter än på PC Prestanda inte lika bra som på de flesta datorer