Qualcomm Snapdragon 820 tar Googles Tango till nästa nivå

Qualcomm Snapdragon 820 tar Googles Tango till nästa nivå

Nyligen lanserade Lenovo PHAB2 Pro, den första kommersiella handenheten utrustad med Project Tango (officiell webbplats), en Google-programvara som gör en telefon särskilt medveten om dess fysiska omgivning. Tango är byggd som en bärbar kusin till Kinect och vet exakt hur handenheten rör sig i rymden eftersom den projicerar ett infrarött nät (IR) från enhetens baksida. Enheten var utrustad med Snapdragon 652-processor, men Qualcomm meddelade just att dess mest kraftfulla chip, Snapdragon 820, också stöder Tango.

Det är helt meningsfullt eftersom både Snapdragon 820 och 652 är byggda på en liknande heterogen beräkningsarkitektur som är lämplig för att köra Tango. Skillnaden är att Snapdragon 820 är mycket kraftfullare.

I huvudsak använder Tango sensorinformation från 5 källor:

snapdragon-820-heterogen-tango

    gyroskop (orienteringsaccelerometer (relativ rörelse) fisheye-kamera (640 × 480) (se Tango-kameraspecifikationer) huvudkameradjupssensor (IR-rutnät).

All data från sensorer är tidsstämplad, vilket krävs för senare sammanslagning och komposition. Tidsställning är som ett globalt register som kan läsas av alla beräkningsenheter inuti chipet. # 1 och # 2 går till sensorn HUB, som är en lågeffektenhet som kommer att behandla signalen.

# 3 går DSP som skannar bilden för att hitta igenkännliga funktioner som kan användas som markörer i utrymmet (hörn, skarpa kanter, etc …) den relativt låga upplösningen räcker för att “se” men inte för mycket att beräkna.

# 4 är högupplösta data, så det går till ISP. Det är inte samma typ av datorer som # 3 och fungerar som traditionell bildbehandling, så ISP (Image Signal Processor) är det bästa stället att göra det.

# 5 beräknas mestadels med hjälp av Neon, en datorenhet inbäddad i CPU-kärnorna, som är specialiserad för att utföra beräkningar på vektorer (x, y, z, w) data. Resultat från alla samprocessorer läses av CPU: n, som kör huvudappen.

Den här hårdvaran uppfanns inte bara för att köra Tango, men Tango visar att allt arbete som Qualcomm gjort för att integrera specialiserade datorenheter lönar sig. Utan dem skulle det inte vara möjligt att göra all denna beräkning, med en energibudget som skulle göra en kommersiell enhet möjlig.

projekt-tango

Dessutom behöver Tango djupgivaren och fisheye-kameran för att ”känna” den omger. I teorin kan man använda rörelsesensorn inbäddad i praktiskt taget alla telefoner för att upptäcka rörelse, men fel ackumuleras mycket snabbt eftersom det inte finns några referenspunkter i rymden. Dessa sensorer gör det möjligt för Tango att ha nyckelmarkörer som kommer att korsrefereras och slås samman med andra sensordata för att öka noggrannheten.

Några av Tango-apparna är väldigt roliga att använda och ger nya upplevelser, inklusive Augmented Reality (AR) -upplevelser. Det finns ingen som säger vad utvecklare kommer att komma på, men de kommer att uppskatta att de har mer fart på sina appar.

Qualcomm kan inte kommentera oanmälda telefoner eller surfplattor, men har sagt att det finns ett hälsosamt intresse för Tango. Eftersom Snapdragon 820 är det mest framgångsrika avancerade mobilchipet 2016 vet vi att integrationen inte blir för svår för en OEM. Frågan är: vem ska släppa nästa Tango-produkt? Kanske Google själv, eftersom det ryktas att bli ännu mer allvarligt med hårdvara.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Augmented Reality (AR), Google, Project Tango, Qualcomm och Snapdragon 820.