Ryssland anklagas formellt för hack för att undergräva amerikanska val

Apple har inte lappat en iPhone-exploatering upptäckt av Google Engineers

dataintrång
En rad cyberattacker mot flera politiska organisationer inklusive Democratic National Committee har lämnat många berörda. Det var viskningar om att det kanske var statligt sponsrade attacker som syftade till att störa eller undergräva det kommande presidentvalet i USA. USA har nu formellt pekat fingret på Ryssland och sagt att “USA: s underrättelsetjänst är övertygad om att den ryska regeringen riktade de senaste kompromisserna.”

I ett gemensamt uttalande från US Department of Homeland Security och Office of Director of National Intelligence on Election Security nämns att dessa cyberattacker syftade till att störa det kommande presidentvalet nästa månad. Uttalandet nämner också att intrångets omfattning antyder att bemyndigandet bara kunde ha kommit från de högsta ryska tjänstemännen.

Det förtjänar att här nämnas att Ryssland länge har anklagats för att inleda cyberattacker mot USA. Liknande anspråk har också gjorts mot Kina och Nordkorea. Ryssland har alltid förnekat någon inblandning i cyberattackerna, och dess förnekelser är verkligen inte oväntade.

Några försök gjordes nyligen för att sifonera data från statliga valsystem. Medan den gemensamma staten noterar att attackerna härrör från servrar som drivs av ett ryskt företag, är det oklart om den ryska regeringen var inblandad i detta försök.

Människor har blivit lugnade i uttalandet att eftersom röstmaskiner inte är anslutna till internet och har ytterligare skydd kan det inte vara möjligt för hackare att påverka valresultatet på något sätt.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om cyberattacker. Källa: dni.gov