Säkerhetsforskare spårar bedragare och meddelade sin mamma

iOS-exploatering kan ge hackare fjärråtkomst till en iPhone utan användarens kunskap

hackaScammers brukar komma undan med vad de gör för att deras offer inte vet vad de ska göra, och för att vara ärlig har polisen vanligtvis större fisk att steka än att spåra killen som lurade dig av $ 10 på eBay. Men tidigare har vi sett hur bedragare har haft borden påslagna, och den här senaste historien är ett exempel på det.

En säkerhetsforskare i Österrike med namnet Christian Haschek redogjorde nyligen för hur han blev lurad på nätet och hur han använde sina cyber-sleuthing-färdigheter för att spåra bedragaren, meddela bedragaren mamma och bror, och fick också bedragaren att be om ursäkt och återvända hans pengar.

I grund och botten försökte Haschek sälja några iTunes-presentkort han hade vunnit. Eftersom presentkortet var till den amerikanska iTunes-butiken och han var baserad i Österrike hade han lite nytta av dem. Bedragaren kom i kontakt med Haschek och efter lite fram och tillbaka skickade Haschek (mot hans bättre omdöme) iTunes-presentkortkoderna innan de fick betalning. Det var då saker gick nedåt eftersom bedragaren snabbt raderade alla hans onlineprofiler.

Men som sagt, lyckades Haschek spåra bedragaren till sin faktiska Facebook-profil och därifrån ansluten till bedragaren mor och bror där han avslöjade bedragaren verksamhet. Strax efter att bedragaren kom i kontakt med Haschek, bad om ursäkt för sina misstag och hävdade att han bara var ung och dum.

Haschek bestämde sig för att ge bedragaren ett pass och inte kontakta myndigheterna så länge pengarna återlämnades, vilket de var. Detaljerna om Hascheks “operation” finns på hans blogg.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om iTunes och säkerhet.