Samsung 840 EVO mSATA 1TB granskning

Samsung 840 EVO mSATA 1TB granskning

Samsung mSATA 1 TB

Efter lanseringen av EVO 2.5 ″ förra sommaren packade Samsung all godheten i EVO i ett mSATA-format, och i denna recension testar vi särskilt Samsung 840 EVO mSATA 1TB. Bortsett från 750 GB-modellen erbjuder mSATA-linjen samma kapacitet som 2,5 ″ EVO-linjen, från 120 GB upp till 1 TB.

Inte bara Samsung är fortfarande den enda tillverkaren som använder TLC eller 3-bitars MLC, de är också de första som säljer en 1 TB mSATA SSD. Före Samsung EVO mSATA är de två andra produkterna med hög kapacitet, Crucial M500 och Mushkin Atlas, båda på 480 GB.

Specifikationer

Typ mSATA III
Kapacitet 120 GB / 250 GB / 500 GB / 1 TB
AMZ-pris (5/2014) 99 $ / 169 $ / 290 $ / 563 $
Kostnad per GB 0,82 $ / 0,67 $ / 0,58 $ / 0,55 $
NAND Flash 1y nm Triple Level Cell (TLC) Växla NAND 2.0
Sekventiell skrivning 520 MB / s
Sekventiell läsning 540 MB / s
Slumpmässig läsning 98 000 IOPS
Slumpmässig skrivning 90 000 IOPS
Trimstöd Y (med operativsystem som stöds)
RAID-stöd Y (med RAID Controller)
säkerhet AES 256-bitars kryptering
TCG Opal 2.0 / IEEE 1667-kompatibel
Dimensionera 2,00 “x 1,18” x 0,15 “
Vikt 0,02 pund
Garanti 3 år

Internt och funktioner

PCB är värd för två NAND-chips på ena sidan. På andra sidan är två nya NAND-chips fyllda, MEX-styrenheten och 1 GB LPDDR2 vid 1066 MHz-cache. På 1 TB-enheten erbjuder varje NAND en kapacitet på 256 GB.

Funktionerna är mSATA ganska identisk med 2,5 ″ EVO-serien, som redan förklarats i min “Samsung EVO 250 och 750 GB” recension. Här är höjdpunkterna.

Kärnan i EVO: s skrivprestanda är TurboWrite-tekniken. Även om NAND är TLC eller MLC 3-bit används en liten mängd NAND som emulerad SLC, vilket ger högre skriv-I / O jämfört med TLC. Så länge skrivningarna förblir under buffertstorleken ska skriv-I / O-funktionen fungera som SLC-hastighet. När bufferten är full faller efterföljande skrivningar tillbaka till TLC-prestanda.

Samsung EVO-kapacitet 120 GB 250 GB 500 GB 750 GB 1 TB
TurboWrite buffertstorlek 3 GB 3 GB 6 GB 9 GB 12 GB

Utanför rippning av BD-filer, videor eller tunga bildredigeringar eller stora filkopior är det osannolikt att det i ett hemdatoranvändningsmönster skrivs 3 GB + data kontinuerligt. I de flesta fall skulle användare kunna dra nytta av SLC-hastigheten till TLC-priset.

SNABB

RAPID-tekniken använder datorns värd SDRAM som en extra nivå av cache. Cache-storleken är dynamisk, 25% av RAM-minnet upp till 1 GB, delas 50/50 mellan läsning och skrivning. Det mest märkbara med skrivcachen är att den fokuserar på liten slumpmässig I / O genom att samla in data och skriva tillbaka den i större block. Den lästa cachen är beständig, vilket innebär att en kopia av datakartan skrivs till disken så ofta.

Samsung EVO RAPID-teknik

Samsung EVO RAPID-teknik (kredit: Samsung)

I en bärbar datorkonfiguration med 4 GB RAM skulle jag tänka två gånger på att aktivera RAPID. Om minnesanvändningen varje dag är ungefär eller under 2,5 GB, skulle jag gå för det, cirka över 3,5 GB, skulle jag rekommendera mot RAPID. Jag skulle inte vilja ta risken att maximera RAM-minnet och systemet börjar byta på disk. Det skulle vara kontraproduktivt.

Dynamiskt termiskt skydd

Värme är ett problem när man hanterar en sluten miljö som en bärbar dator eller bärbar dator när luftflödet är premium. Det dynamiska termiska skyddet stryper styrenhetens klocka om temperaturen når en viss tröskel.

Mjukvarupaket

Om användaren inte känner för att installera om operativsystemet från grunden är datamigrering ganska enkelt verktyg. Verktyget kommer alltid att upptäcka OS-enheten som källa, vilket är en bra felsäkerhet. Det fungerar bara om minst en SSD är en Samsung. Så vitt jag vet är det bara Windows.

Samsung datamigrering

Samsung Data Migration är direkt att använda.

Magician 4.3, även Windows endast, är väl utformad och all viktig information är lättillgänglig. Firmwareuppdatering och anpassad överprovisionering kan ställas in med ett musklick.

Med ett par musklick är operativsystemet optimerat för SSD. Det finns ingen anledning att navigera genom Windows-registernycklar och göra ändringar. I tvivel är “maximal tillförlitlighet” en bra satsning.

Samsung Magician - OS-optimering

Från en prestanda står det ingen märkbar skillnad mellan de tre förinställningarna.

RAPID-läget aktiveras via Magician med ett musklick följt av en systemstart.

Samsung Magician - RAPID-läge

Aktiverat RAPID-läge är ett klickprocess. En omstart krävs för att köra tjänsten.

Samsung Magician - datasäkerhet

Från och med EVO-linjen stöds alla tre lägena.

Sammantaget måste Magician vara det bästa SSD-verktyget. Den enda funktionen som kan förbättras är “Performance Optimization”. Det är i grunden en manuell TRIM för Windows-versioner före Windows 7. Det hade varit trevligt att kunna schemalägga uppgiften som Intel Toolbox. Jag tappar verkligen här men eftersom det bara är användbart om Windows-versionen inte stöder TRIM.

Testprotokoll

Jag gick igenom de flesta av de populära benchmarkverktygen, AS SSD, CrystalDiskMark, ATTO, IoMeter, Anvil’s Storage Utility v1.1.0 och PCMark Vantage. Men jag använde också verktyg för prestandaövervakning som DiskMon och hIOmon, främst för att validera testerna. Istället för att lägga upp diagram efter diagram, tror jag, som konsument, vad som är viktigt är hur produkten passar behoven och inte jagar efter höga siffror som bara kan uppnås under benchmarking. Jag begränsade det till Anvil’s Storage Utility och PC Mark Vantage Licensed Pro-version.

Drive condition: SSD-enheterna var förberedda med Windows 7 (från en bild), fyllda med cirka 120 GB datatotal och riktmärken kördes från den testade enheten som fungerade som OS-enhet.

Steady state: Detta tillstånd inträffade övertid när enheten gick igenom tillräckligt med skrivcykler, eller för att vara mer specifika program / radering (P / E), att skrivprestanda var konsekvent eller stabil. Det kan ta några veckor innan SSD når den, beroende på datoranvändningen, men den kan påskyndas med IoMeter.

Sammanfattningsvis är Steady State: Written Data = Användarkapacitet x 2, åtminstone.

Benchmark Workstation Main Components
CPU Intel Core i3-2120-processor @ 3,30 GHz
Moderkort ASUSTeK Computer INC. P8Z77-V LX
Bagge 8192 MB (4096 x 2) PNY Optima DDR3 – PC3-10666
GPU NVIDIA GeForce GTS 450
OS Windows 7 Pro 64 bitar
Lagringsdrivrutin iaStorA 12.9.0.1001
OS hårddisk Den granskade SSD-enheten

Vilka siffror är relevanta i den verkliga världen?

Tänk på att till skillnad från syntetiska riktmärken som endast utför en specifik operation åt gången under en förutbestämd varaktighet, seq läsa, sedan seq skriva sedan slumpmässiga läsa, och så vidare och så vidare, den verkliga världen använder en annan bild. Alla fyra åtkomsttyper kan förekomma när som helst och olika överföringshastigheter och olika (I / O-åtkomst) procentsatser. Till exempel skulle ett lagringsundersystem på en strömmande server oftast se hög seq läs I / O, stora block läser, med mycket liten eller ingen skrivning. Om vi ​​tittar på en databasserver utan blob-datatyp skulle vi förmodligen se 75% slumpmässig läsning, 20% slumpmässig skrivning och 5% slumpmässig och seq-skrivning. Jag kunde antingen ange olika förhållanden eller räkna ut en metod för att definiera en mer exakt baslinje för I / O-användning.

I / O-baslinje

Även om det är underhållande att köra ett gäng benchmarkingverktyg, som förväntar sig ett stort antal, är syftet med att testa enheterna att få en bra titt på hur de fungerar under realistiska skrivbordsmönster. Det är därför jag valde PCMark Vantage-sviten som mitt användningsmönster. Genom att fånga och analysera I / O under PCVM-körningen är diskoperationer uppdelade till läsningsprocent jämfört med skrivning, slumpmässigt kontra sekventiellt, ködjup och genomsnittlig filöverföringsstorlek.

Med den informationen är benchmarking mer meningsfullt eftersom alla siffror inte har samma betydelse och därför är vissa resultat mer värdefulla än andra.

Sammanfattningsvis definierar I / O-mönster vad jag behöver från enheten vs. vad kan enheten göra totalt sett.

I / O-baslinjeprocessen förklarades i Intel 525 mSATA-granskningen.

diskmon-diagram

Från siffrorna betygsatte jag I / O-användningen efter aktivitet enligt följande: Slumpmässig läsning> Slumpmässig skrivning> Sekvensläsning> Sekvensskrivning och genomsnittlig filstorlek är 128K.

För att täcka ködjup använde jag hIOmon under PC Vantage-hela körningen. Det finns en testversion i en vecka som är tillräckligt med tid för att bygga baslinjen. Baserat på diagrammet nedan är det uppenbart att en referenspoäng från en QD 16 (eller mer) inte har samma vikt som en poäng från en QD 1.

mSATA-525-serien-recension_qd

Cirka 95% + av läs / skriv I / O är vid eller under ködjup 4. Även om huvuddelen av det finns vid ködjup 2 eller lägre.

Prestanda

Samsung mSATA ASU utan RAPID

Samsung mSATA ASU utan RAPID

Samsung mSATA ASU med RAPID

Samsung mSATA ASU med RAPID

ASU READ-prestanda lågt ködjup

ASU READ-prestanda lågt ködjup

ASU LÄS prestanda Sekventiell

ASU LÄS prestanda Sekventiell

ASU WRITE-prestanda

ASU WRITE-prestanda

Trots att den är 1/4 av storleken på 2,5 ″ SSD EVO, visar Anvil’s Storage Utilities mycket liten skillnad mellan de två formaten.

Samsung mSATA 1 TB PCMark Vantage

Samsung mSATA 1 TB PCMark Vantage-poäng

PCMark Vantage-poäng bekräftar ASU-resultaten. Prestandan mellan 2,5 ″ och mSATA-formatet är minimal. När RAPID är aktiverat, är siffrorna åtminstone utanför diagrammen från jämförelsepoängen. I min dagliga användning skulle jag inte kunna berätta om RAPID var aktiverat eller inte. Jag tror att det borde vara skillnad i prestanda eftersom användning av DRAM-cache borde förbättra hastigheten. Min förklaring är att mitt hemdatorer inte betonar SSD-enheten tillräckligt för att märka förbättringen.
Missförstå mig inte, jag är glad att RAPID är tillgänglig som en funktion. Jag önskar att det kan vara lite mer anpassat som tilldelning av RAM-storlek och andra cache-lägen som, skrivskyddad, bara skrivning och läsning / skrivning.

Slutsats

Det råder alltid några tvivel angående tillförlitligheten hos Samsung 3-bitars MLC jämfört med 2-bitars MLC. Missuppfattningen är att TLC NAND-baserade SSD inte är tillförlitliga på grund av de 3 bitarna per cell. Nyckelordet är tillförlitlighet. TLC har lägre uthållighet jämfört med MLC men det är pålitligt. Infördes under Samsung SSD Global Summit 9/2012 skulle vi ha hört talas om det nu om TLC skulle hittas opålitlig. TLC håller på att valideras för server / företagsanvändning med Samsung PM853T. Jag föreslår inte någon att köpa TLC över MLC. Jag vill bara att den potentiella SSD-köparen ska få hela bilden.

På tal om köp, baserat på Amazon-priserna 5/2014, är kostnaden per GB mycket konkurrenskraftig jämfört med Crucial M500 och Mushkin Atlas.

Modell Kapacitet AMZ 5/2014 pris $ / GB
Mushkin Atlas 480 GB 246 $ 0,51
Avgörande M500 480 GB 220 dollar 0,46
Samsung EVO mSATA 500 GB 290 $ 0,58
Samsung EVO mSATA 1024 563 $ 0,55

Sista ordet, det finns inga svagheter att hitta med Samsung mSATA EVO.

Arkiverat i Datorer> Utvalda> Recensioner. Läs mer om Samsung, SSD och Storage.