Samsung Galaxy S5 Active Review

galaxy-s5-active-014

Tänk på Samsung Galaxy S5 Active (släppt maj 2014, noterat till $ 659 utan kontrakt av AT&T) som en starkare, hårdare kusin till Galaxy S5 (släppt april 2014). Galaxy S5 Active tappade sin föregångare S5: s fingeravtryckssensor, en säkerhetsfunktion för att öka det vanliga lösenordsskyddet. Effektiviteten av den nuvarande fingeravtryckstekniken som används av smarttelefontillverkare är diskutabel. (Se ”Samsung Galaxy S5-smarttelefons fingeravtryckssensor hackad,” VäktarenDen 16 april 2014.) För de flesta är tanken på att deras fingeravtrycksdata hamnar i fel händer förmodligen värre än ett stulet lösenord. Så jag misstänker att inte alltför många människor kommer att vara i armar över förlusten av fingeravtryckssvep i S5 Active. Robusthet och robusthet är å andra sidan ett önskvärt drag för smartphones, eftersom vi nu tar med våra enheter för att spela in händelser en gång i livet, ibland i mindre än idealiska miljöer. Med S5 Active försöker Samsung ta itu med det som länge varit Achilles ‘Heel av mobil elektronik – sårbarheten som följer med deras kompaktitet.

Sammanhang

Från Galaxy S5 Actives hemsida tårar Samsung dig att göra vad du vanligtvis inte gör när du bär en telefon: “Spring i regnet, läger i öknen, gräva i din trädgård.” Detta är en telefon som är utformad för att uppfylla IP67, en standard för intrångsskydd som fastställts av International Electromechanical Commission. Det har också passerat MIL-STA-810G, en delmängd av den militära standarden för robusthet som fastställd av den amerikanska militären. Så du bör med rimlighet förvänta dig att enheten överlever påfrestningarna och blåmärkena från stadsäventyr och utomhusaktiviteter.

Jag är ingen Indiana Jones och planerar verkligen inte att resa till Syrien eller Irak för att testa Active S5: s kampberedskap (även om Ubergizmo betalar för resan). Men jag kan efterlikna en stadskrigares aktiviteter genom att jogga runt Golden Gate Park med testenheten, släppa den till marken och utsätta den för smuts och vatten. Dag till dag är jag en vanlig telefonanvändare med kanske mer än genomsnittet resor (en del av att vara en teknisk författare). Jag använder telefonen främst för att hålla kontakten med vänner på sociala medier och kollegor via e-post. Jag använder den för att titta på en film eller läsa nyheter på långa flygningar. För någon som jag är robustheten trevlig att ha, men inte en nödvändighet. För dem som rutinmässigt åker forsränning, åker ut i skogen för att jaga eller skala en stenig klippa för skojs skull är det en attraktiv funktion – kanske till och med kritisk.

Mått

Vikt: 6,0 oz
Mått: 5,72 x 2,89 x 0,35 tum
OS: Android
Kamera: 16 megapixel framåt, 2 megapixel bak, 4 x digital optisk zoom
Batteri: 3,85 volt, litiumjon, 2800 mAh
Anslutning: WiFi, Bluetooth, USB
Processor: 2,5 GHz fyrkärnig
Display: 1920 x 1080 pekskärm, Super AMOLED, med 16 M färgdjup

Design (Mycket bra +)

galax-s5-aktiv-012

Med 5,72 x 2,89 tum ger Galaxy S5 Active dig en generös skärm för en smartphone – märkbart större än iPhones 4s och 5s. Displayen ger dig jämförelsevis större text och bilder, vilket gör appar som Facebook, Google+ och Kindle mycket lättare att se. Gallerna längs sidorna ger dig ett robust grepp. En telefon som kraschar på en hård yta i en vinkel kan vanligtvis inte överleva utan allvarlig skada (krossat hölje och sprucken skärm är vanliga resultat). S5 Active är utformad för att minimera stötar från sådana droppar med hårda gummitoppar runt hörnen. På / av-knappen och volymkontrollerna är inom räckhåll när du håller enheten i ett naturligt läge.

En del av priset du betalar för Galaxy S5 Active’s robusthet är i vikt. Vid 6 oz är S5 Active något tyngre än Galaxy S5 (5,11 oz) och betydligt tyngre än iPhone 5s (4 oz). Så om du är benägen att prata i telefon under längre tid rekommenderas S5 Active att ficka i telefonen och använda ett headset med mikrofon.

Multimedia (bra)

galax-s5-aktiv-014De bakåtvända högtalarna projicerar ljud från tittaren, så några av ljudfintligheterna kan gå förlorade.

De bakåtvända högtalarna projicerar ljud från tittaren, så några av ljudfintligheterna kan gå förlorade.

Den större skärmen gör skillnad med filmer med svepande landskap och vidsträckta stridsekvenser. En nackdel är dock placeringen av högtalarna på baksidan av telefonen. Eftersom ljudet skjuter bort från betraktaren går några av de finesser i ljudeffekterna förlorade. Det bästa sättet att mildra det är att titta på filmer med öronproppar eller hörlurar istället för den inbyggda högtalaren.

Display (bra)

galax-s5-aktiv-017Full HD-skärmen med 1920 x 1080 upplösningar ger bilder och videor skarpa färger och definition. Beskrivning av S5 Aktives adaptiva skärm, Samsung skriver, ”Oavsett om du är ute i solen eller reser med tåg, kommer 5,1-tums skärmen automatiskt att justera ljusstyrka och kontrastnivåer för att hålla vad du än ser levande, klart och rikt Färg.” I mina tester verkar dock den automatiska justeringen inte göra en anmärkningsvärd skillnad i vissa situationer. Till exempel släckte jag ljuset i mitt rum halvvägs i en film för att observera vad som händer. I det här fallet förblir bildkvaliteten konstant oavsett atmosfärens ljusförändring. Men att gå från den skuggade sidan av gatan till solsidan ledde inte till tillräckliga automatiska justeringar – oavsett vad de är – för att skärmen ska förbli synlig. Jag känner igen att alla bakgrundsbelysta displaytekniker har en gräns för hur mycket de klarar av solbländning. Men för en modell som marknadsförs som utomhuspersonens enhet verkar S5 Active’s Adaptive Display inte tillräckligt adaptiv.

Batteri (mycket bra)

För att testa batteriets urladdning lät jag en film (det var Transformers: Dark of the Moon) spela med 20% skärmens ljusstyrka, med adaptiv skärmjustering på. I slutet av 60 minuter har batteriet minskat med cirka 16%. Under normal användning tappar hela dagen med intermittent webbläsning, Facebook-surfning, sms, fotograferingar och YouTube-visning mindre än 15%.

Programvara (mycket bra)

Aktivitetszon-appen riktar sig till personer med aktiv livsstil.

Aktivitetszon-appen riktar sig till personer med aktiv livsstil.

Ett av problemen med iOS-enheterna är brist på transparens i lagringsstrukturen. Såvitt jag vet verkar det inte finnas något enkelt sätt att dissekera och förstå den mystiska “Övriga” kvadranten i Apple iPhones som klumpar ihop allt illa definierat innehåll som är lagrat på enheten. För att öka frustrationen verkar segmentet “Annat” svälla och tunt utan någon bra förklaring, vilket ofta tar upp lagringsutrymme på GB. Däremot ger Galaxy S5 Actives Android OS-baserade My Folder dig en bra bild av utrymmet som tas upp av olika innehållstyper.

Smart Remote-funktionen i telefonen är ett praktiskt alternativ när du inte hittar din riktiga TV-fjärrkontroll. Med några steg kan du använda din Galaxy S5 Active för att slå på, stänga av och byta kanal på din TV. Smart Remote-appen visar en lista över tillgängliga program på telefonskärmen och ger dig en sammanfattning av dem – något som din TV-fjärrkontroll inte kan göra.

Särskilt två appar tillgodoser riktade stadsvandrare och äventyrare utomhus. Aktivitetszonen levereras med höjd, kompass, ficklampa och stoppur, alla rullade in i en enda app. S Health mäter steg som gått, kaloriförbrukning, kaloriintag, hjärtfrekvens och så vidare.

Jag startade stegräknaren och höll den igång under en jogging i parken. Det fungerade ganska bra med att samla in de ungefärliga stegen, tillsammans med kalorier som jag förmodligen brände (som jag tog som tillstånd att ha en skuldfri hamburgare till middag). Pulsmätaren är dock lite knepig. För att mäta kräver appen att en ska vara tyst och stillastående, vilket är svårt att göra om du joggar. Min gissning är att apputvecklarna föreställde sig att användaren skulle få sitt hjärta först i slutet av en övning, men inte under det – ett felaktigt antagande, enligt min åsikt.

För att hålla visst innehåll exklusivt för dig (som ett dåligt foto av att du dansar på en bardisk) kan du märka dem så att de bara är tillgängliga i privat läge. För att hitta den, gå till Inställningar> Anpassning> Privatläge.

Kamera (mycket bra +)

Olika lägen tillgängliga med kameraappen.

Olika lägen tillgängliga med kameraappen.

Foto av en byggnad i LA, tagen med Galaxy S5 Active

Foto av en byggnad i LA, tagen med Galaxy S5 Active

Foto av en byggnad i LA, taget med iPhone 4S

Foto av en byggnad i LA, taget med iPhone 4S

Den inbyggda kameran ger bilder med hög upplösning, med autofokus aktiverad med ett fingertryck. Vid 16 megapixel erbjuder S5 Aktives kamera högre upplösning än iPhone 4s, 5s och 5cs 8 Megapixel-kamera. Med de inbyggda filtren kan du ta bilder i lägena Beauty Face, Panorama och Dual Camera. Den sista låter dig ta ett foto med både de främre och sällsynta kamerorna. Den sällsynta kameravyn visas som standard som en virtuell stämpel, ovanpå framsidan. Beauty Face Mode lägger till en subtil airbrush-effekt på bilden, vilket resulterar i mjukare kanter.

Jämförelser

Galaxy-s5-aktivt batterikapacitetgalaxy-s5-active-geekbench3-mtgalaxy-s5-active-gfxbench-trexI GFX T-Rex (används för att mäta grafikprestanda), Geekbench Multithread (används för att mäta processorprestanda) och 3DMark (används för enhet-till-enhet-jämförelse av grafikåtergivning), visar Galaxy S5 Active bara ett flertal fördelar jämfört med sin föregångare S5. I jämförelse mellan enhet och enhet överträffar Galaxy S5 Active och S5 Google Nexus 5 och överträffar dramatiskt LG G3. I batteritestjämförelse är både Galaxy S5 Active och S5 identiska. Båda får 2800 mAh, för att överträffas av LG G3: s 3000 mAh-poäng. Det säger att S5 Active inte ger dig dramatiskt bättre bilder eller snabbare applikationssvar jämfört med vad du skulle få med S5. S5 Active förbättras främst i sin robusta formfaktor och specialappar för aktiv livsstil.

Robusthet (Mycket bra +)

Efter att ha konsulterat Samsung fick jag grönt ljus för att göra några dropptester, vattendunkstest och damm som stänkte med Galaxy S5 Active på lån. Enheten var designad för att överleva en droppfot på en plan yta, säger Samsung PR. Så jag började med några droppar på mitt heltäckningsmatta från ungefär mitt brösthöjd (jag är 5 fot 6 tum). Sedan gjorde jag några fler på mitt köks hårda golv. I alla händelser hölls utformningen av det yttre skalet med sina skyddande knutar runt hörnen. I en droppe gled bakpanelen lite på plats från stöten, men som lätt knäppte tillbaka på plats med ett tryck.

Även om Samsung PR sa att labben överlevde 30 minuter under vatten i laboratorierna lade jag den i en hink med vatten i bara en minut. Jag tror att det är mycket mer överensstämmande med vanliga hushållsolyckor med diskbänkar. Efter att ha fiskat ut i telefonen, tog några dabs med en pappershandduk Galaxy S5 Active tillbaka till det normala. Se dock till att hålla laddningsportens klaff ordentligt stängd. Om den öppningen exponeras när enheten blir våt kan vattnet bli dödligt för de elektriska kretsarna inuti.

För att exponera damm tappade jag Galaxy S5 Active medvetet på marken medan jag joggade i parken och ströde några smutsar på den. Det hade ingen effekt på enhetens funktion eller integritet. Alla dessa får mig att tro att du med säkerhet kan bära S5 Active med i dina utomhusaktiviteter och äventyr utanför banan. Jag är säker på att en serie av tyvärr olyckor fortfarande kan orsaka katastrofalt fel (till exempel, en oavsiktlig droppe dyker upp telefonens bakpanel, sedan faller den i en ström med sin elektriska exponerad). Men telefonen borde överleva vanliga missöden.

Övergripande (mycket bra)

galax-s5-aktiv-013Vi tänker vanligtvis på smartphones som känsliga enheter, benägna att spricka från oavsiktliga droppar eller dör av oavsiktlig vattenkontakt. Galaxy S5 Active höjer ribban för robusthet i smartphones utan att offra skärmutrymme eller funktionalitet. De speciella appar som följer med enheten visar att designarna lägger några tankar i att sätta ihop några användbara verktyg som passar in i livsstilen för dem som skulle använda en robust telefon. Bortsett från robustheten kan telefonen stå på egen hand som en pålitlig mobil enhet för text, foton, meddelanden och sociala medier. FHD-skärmen gör den till en anständig multimediaspelare för visuell, men den undermineras av den bakåtvända högtalaren. Samsung Galaxy S5 Active är en bra tillförlitlig mobiltelefon för alla, men särskilt för de sportiga, aktiva användarna.

Filed in Cellphones> Recensioner. Läs mer om Galaxy S5 Active, Samsung och Samsung Recensioner.