Samsung NC20 Review

Samsung NC20 Review


Tack vare sin storlek är Samsung NC20 en 12 ″ netbook som ger en märkbar komfortnivå för att skriva och titta på – två saker som deras mindre kusiner har utsatts för. I våra tankar råder det ingen tvekan om att PC-tillverkare för närvarande bygger en kategori mellan 12 och 13,3 tum av billiga bärbara datorer som tillgodoser en enkel kundkrav: “tillräckligt bra” prestanda, bekväm skrivning och lång batteritid.

Var och en av oss har en annan uppfattning om vad det verkligen betyder, det är därför många varianter kommer att fortsätta att existera. I den här artikeln kommer vi att berätta om Samsung NC20 var tillräckligt bra för oss.

Sammanhang

Låt oss berätta hur vi använder netbooks så att du kan extrapolera vad din upplevelse skulle vara. Vi skickar / mottar huvudsakligen e-postmeddelanden, surfar på nätet för att hitta historier, chattar med våra vänner på chatt- eller sociala nätverk och gör en bildändring, men inget beräkningsmässigt kräver.

Fysisk design

Samsung NC20 är en söt maskin. I den verkliga världen ser det inte lika bra ut som produktfoton (det är du som litar på våra praktiska foton, eller hur?) Men det är tillräckligt trevligt att få lite “wow” och avundsjuka utseende, även från några få Mac-användare som har större bärbara datorer (15 ″ / 17 ″).

NC20 har matt skärm och ett bra tangentbord, som fortfarande är mindre än det bekväma på vår Vaio SR. Något däremellan skulle vara perfekt. Det finns en övergripande plastkänsla, men kom ihåg att det är en billig dator. Att besöka fotogalleriet är bättre än ett långt stycke, så klicka på fotot högst upp för att bläddra bland det.

Konfiguration

På hårdvarusidan, här är konfigurationen som testades i denna recension:

Via Nano CPU vid 1,3 GHz, 1 MB cache, 800 MHz-buss. 12 ″ Display, 1280 × 800 (widescreen) + 1.3MP webbkamera 1 GB Ram (DDR 800) 160 HB hårddisk (5400 rpm) SATA 11,5 × 8,5 × 1,2 ″ för 3,3 kg 10/100 trådbundet Ethernet + WIFI + Bluetooth 2.0 EDR 3x USB , 1x VGA, ljud in / ut (uttag), högtalare 6-cells batteri

För operativsystemet kommer det med Windows XP Home, men skulle inte kunna motstå att prova det med Windows 7 beta. Vi förväntar oss inte att ha vilda prestandaskillnader mellan dessa operativsystem, därför bör de flesta av våra kommentarer nedan hålla fast.

Prestanda

Vi använde några tester från PCMark 05 för att få några siffror:

PCM05 HDD-test (energisparläge) 3914 PCM05 HDD-test (balanserad) 4140 PCM05 CPU-test (energisparläge): 1470 PCM05 CPU-test (balanserad): 1510

Hårddisken är faktiskt ganska snabb. I samma riktmärke var Voodoo avund 133, Vaio SZ120p och HP 2730 alla långsammare, även om de kostade mer än dubbelt så mycket.

På CPU-sidan (processor) är Via nano mycket långsammare än en Core 2-duo. Vi får ungefär 1510 poäng mot 4100, men det var att förvänta sig. Vi försöker inte basa Nano-processorns förmåga, men vi vill visa att Netbooks har betydligt lägre CPU-prestanda än “traditionella” (dyrare) bärbara datorer.

Dessa poäng återspeglar bara den “topp” -prestanda som processorer kan uppnå under stress. Saken är: för enkel produktivitetsanvändning som e-post, surfning eller ordbehandling behöver vi inte denna topprestanda, det är därför som folk ofta säger att Netbook-processorer kan vara långsammare, men de är “tillräckligt bra” och förbrukar mycket mindre ström .

När man jämför Intels Atom-processor med Via Nano, är de flesta granskare överens om att 1,3 GHz Via Nano totalt sett är något bättre än Intels 1,6 GHz Atom. För dig och oss är den upplevda prestationen ofta jämförbar, om inte identisk.

Starttid, starttid för app

Vi försökte också start- och applikationsstarttider för att ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig. Kom ihåg att detta är en ren version av operativsystemet, så det borde vara jämförbart med en out of the box-upplevelse, förutsatt att du inte får “bloatware” från din specifika PC-tillverkare.

Starttid: 40 sek (från start till synligt Windows-skrivbord) MS Word-lansering: 9 sek MS Excel-lansering: 3sek MS PowerPoint-lansering: 3sek MS Outlook-start (inga e-postmeddelanden): 6 sek

Vi fann att MS Office var helt användbart, även om applikationerna inte laddas så snabbt som de skulle på våra stationära datorer. Outlook, som är känt för att vara en resursgris, körde OK, men det var också tomt så vi kan inte säga att det är användbart. Du kan bara hålla ett litet antal e-postobjekt (som en månad) i din inkorg för att hålla prestandan på en anständig nivå.

Webbvideor

Vi tyckte att nano var ganska snygg när vi laddade webbsidor (med Firefox) och Youtube-videor i helskärm fungerade bättre än på tidigare testade bärbara datorer, även om bildfrekvensen var mycket lägre än på en stationär maskin (30% -50%? ). Beroende på bithastigheten kan NC20 kanske koda en 720p videoström, men vi skulle inte räkna med det.

Bärbarhet och komfort

Vikt och storlek

Intressant nog var vårt första intryck att NC20: s 3,3 kg inte var “så” annorlunda än Vaio SR: s 4,2 kg – uppfattningsvis. Vi hade fel. Du kan definitivt känna skillnaden om du bär datorn med dig hela dagen. Det är ingen tvekan om att skillnaden i vikt ger ett stort lyft i “komfort”. Det som förstör det lite är den stora kraften “brick” och dess röra av kablar. Därför vill vi ha en lång batteritid: så att vi inte behöver bära den strömförsörjningen.

Intressant, det finns väldigt få bärbara ryggsäckar som är gjorda för Netbooks.

Värme

Samsung NC20 har inga värmeproblem. Den vänstra sidan av den bärbara datorn genererar ett flöde av milt varm luft, men inget som skulle vara störande eller obekväma på den nakna huden.

Tangentbord

Tangentbordets storlek är ett bestämt “plus” jämfört med 10 ″ eller mindre Netbooks. Nycklarna har samma storlek än nycklar i full storlek, men avståndet mellan tangenterna är mycket snävare. För att hålla en “normal” typ av skrivfel, var vi tvungna att sakta ner med 20% eller så. Det är inte ett stort problem och det är svårt att säga hur mycket av det som går bort om vi använde det tillräckligt länge.

Vi föredrar ärligt talat Chicklet-tangentbordsdesignen som den i Asus Eee 1000HA, men NC20 var OK.

Observera att tangentbordet om vår testenhet var ett koreanskt tangentbord. Som sådan har den asiatiska karaktärer som inte kommer att finnas i den amerikanska versionen.

Styrplatta

NC20-styrplattan är inte enorm, men den har en tillräcklig storlek som får oss att glömma varför vi just skrev det här stycket. Det får duga.

Batteri-liv

Så med vår lågintensiva aktivitet fick vi mellan 5 och 5,5 timmars batteritid, vilket är mycket respektabelt. Om du tittar på videor hela tiden eller vrider upp skärmens bakgrundsbelysning kommer detta att minska. Vi använde även “energisparläge” hela tiden.

Portar och anslutningar

Det finns 3 USB-portar, ett trådbundet Ethernet, ljud in och ut. Ok, det finns ingen PC-kortplats, men vi kan definitivt leva utan den.

Uppgraderbarhet

Det är väldigt enkelt att öppna och uppgradera hårddisken eller minnet (max 2 GB), så vi ger NC20 ytterligare poäng för det. Behåll det i framtida mönster Samsung. Åh, och vi vill lägga till 4 GB (eller mer). Minne är så billigt att det är galet.

Saker att arbeta med

Det finns mycket att älska om Samsung NC20, men vi tror att Samsung
kan också förbättra några saker, med tangentbordet. Det kan vara värt att titta på att maximera utrymmet på sidan och toppen för att erbjuda ett större avstånd mellan knapparna och större funktionsknappar. Pilknapparna skulle också bli större. Vi vet inte för dig, men vi använder dem mycket.

Nästa är ljudkvalitet. Högtalarna är placerade på undersidan och det är knappast en drömplats.

Förutom det förväntar vi oss den vanliga förbättringen för framtida generationer som snabbare CPU, mer minne, lagring … och en snyggare design.

Strömförsörjningen kan vara mindre och ha ett kabelhanteringssystem också.

Slutsats

Samsung NC20 är en bra Netbook som är bekväm, lätt och har en bra batteritid – de tre grundläggande egenskaperna som många av oss söker. Dess Via Nano-processor kan helt stå emot Intels 1,6 GHz enkärniga Atom och hårddisken är ännu snabbare än många (dyrare) bärbara datorer som vi försökte tidigare.

Men världen rör sig snabbt och det finns redan konkurrenter där ute som kan packa mer slag medan de stannar i samma prisklass ($ 550), strömförbrukning och termisk kuvert. Om du följer Ubergizmo vet du att vi pratar om Lenovo S12 som har många gånger grafikeffekten tack vare dess Ion-chipset.

Naturligtvis är frågan: när kommer Netbook med både Via Nano- och NVIDIA Ion-chipsetet?

Länkar: Samsung NC20 produktsida, Atom vs Nano riktmärken på tweaktown och hardocp

Filed in Datorer> Recensioner. Läs mer om hands-on, bärbara datorer, Netbooks och Review.