SoftBank förvärvar ARM för 32 miljarder dollar

SoftBank förvärvar ARM för 32 miljarder dollar

softbank-botNamn som Qualcomm, NVIDIA, Samsung, Apple och Huawei har slungats mycket när det gäller chipsets som finns på våra smartphones. Men för det mesta baserar många av dessa företag sina chipsets på designen från ett UK-baserat företag som heter ARM, och nu ser det ut som att ARM snart skulle kunna ägas av Japans SoftBank.

SoftBank har nyligen meddelat att de kommer att förvärva ARM för hela 32 miljarder dollar, enligt en rapport från Financial Times (paywall). Med tanke på att vi redan har sett SoftBank uttrycka sitt intresse för mobilutrymmet i andra länder genom att förvärva en majoritetsandel i Sprint, är detta förvärv helt meningsfullt.

Som det ser ut är antalet chips som innehåller ARM-designade processorer 15 miljarder. Detta är en ökning med cirka 9 miljarder sedan 2010. Hittills låter det som om SoftBank är det enda företaget som offentligt har meddelat sina planer, men det har spekulerats i att andra företag kanske skulle kunna lägga sina bud på företaget och därmed utlösa ett budkrig .

När allt kommer omkring med så många enheter som förlitar sig på ARM: s mönster är det uppenbarligen några som hellre inte vill att SoftBank monopoliserar marknaden. ARM: s mönster är inte bara exklusiva för smartphones, eftersom de kan användas i surfplattor, smarta bilar, internet-of-things-sensorer och så vidare, så uppenbarligen finns det en enorm potential som kan utnyttjas.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om ARM, SoC och Softbank.