Sökmotorer ändrar hur vårt minne fungerar

Google

Google

Tack vare Google och andra sökmotorer där ute har livet med internet blivit extremt bekvämt. Googles inte så senaste ändringar av sin sökmotor (autoslutförande, omedelbar sökning) utöver snabba internetanslutningar har hjälpt användarna att skära ner mycket tid på att skriva onödiga ord eller vänta på resultat.

Medan all denna nya teknik har gjort våra liv mycket effektivare och enklare, har de också påverkat oss på ett negativt sätt – genom att ändra hur vårt minne fungerar. Enligt ett nyligen genomfört experiment av en psykolog har vårt beroende av sökmotorer fått oss att inte komma ihåg många saker. Eftersom vi känner att vissa fakta lätt kan vara Googlade och ligger online, väljer vår hjärna att inte komma ihåg dem istället.

En grupp studenter genomgick ett test för att psykologen skulle komma fram till slutsatsen. Eleverna fick höra att skriva trivia-uttalanden som “Bluebirds kan inte se färgen blå” och “Al Capones visitkort sa att han var en begagnad möbelhandlare” i en dator. Hälften av eleverna fick höra att uttalandena skulle sparas och den andra hälften fick veta att uttalandena skulle raderas.

När eleverna ombads att komma ihåg fakta senare gick gruppen som fick veta att fakta skulle raderas 40% bättre. Vem skulle ha trott att vi skulle lita så mycket på att kunna lita på sökmotorer så mycket?

Filed in Web. Läs mer om Experiment, Memory, Research och sökmotorer.