SpaceX för att starta om återanvändbar raket senare i år

spacex_falcon_9

spacex_falcon_9

Under det senaste året eller så har SpaceX försökt hårt att landa sin återanvändbara Falcon 9-raket på ett flytande dronefartyg i havet. Tidigare försök lyckades inte, men företaget har nu lyckats säkert landa fyra av sina Falcon 9-raketer, men det har ännu inte skickat en av dem tillbaka igen. SpaceX funderar på det nu, det är troligt att företaget kommer att starta om en av sina återanvändbara raketer någon gång senare i år.

Företagets hand tvingades tidigare i år när Amazons Jeff Bezos meddelade att hans privata rymdföretag Blue Origin hade landat en raket på fast mark. Företaget lanserade senare raketen och slog SpaceX till stansen.

SpaceX svarade snabbt genom att landa den första Falcon 9 på fast mark, men vad den verkligen ville göra var att landa den på ett flytande dronefartyg, och det kunde det äntligen göra tidigare i år. Sedan dess hade SpaceX gjort det flera gånger för att visa att det verkligen är möjligt att landa på en pråm i havet.

Nu är det dags för SpaceX att bevisa att dessa raketer kan startas om. SpaceX VD Elon Musk twittrade idag och sa att den fjärde Falcon 9-raketen som nyligen landades har kommit i företagets hangar och att SpaceX nu siktar på den första reflighten i september eller oktober i år.

Det finns en stor kostnadsfördel att använda återanvändbara raketer i rymduppdrag, de minskar behandlingstiden och sänker kostnaderna, och SpaceX är på väg att bevisa det en gång för alla.

Fjärde raketen anländer i hangaren. Siktar på första reflight i september / oktober. pic.twitter.com/TqW8d6Cc3U

– Elon Musk (@elonmusk) 7 juni 2016

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Elon Musk, Falcon 9, Rockets och Spacex.