SpaceX har äntligen räknat ut vad som orsakade att raketen exploderade

spacex_falcon_9

spacex_falcon_9
SpaceX stoppade alla lanseringar när en av dess Falcon 9-raketer exploderade på startplattan. Det har tagit företaget ett par månader att ta reda på exakt vad som gick fel. Företaget kommer nu att vidta de relevanta åtgärderna för att säkerställa att något som detta aldrig händer igen och att dess kunder kan fortsätta att lita på att SpaceX kommer att få sin last upp i rymden utan att tända den redan innan den tas i luften.

Under ett framträdande på CNBC sa SpaceX-vd Elon Musk att explosionen berodde på ett “riktigt överraskande problem som aldrig har stött på tidigare i raketens historia.”

SpaceX sa förra veckan att man förväntade sig att problemet hade något att göra med en av de tre kolfiberheliumtankarna som finns inuti huvudbränsletanken. Det flytande syrebränslet frös i grund och botten fast när det strömmade in i raketens andra etapp och det var det som orsakade explosionerna.

Medan Musk inte gick in i detaljerna om hur det frysta syret kan ha påverkat heliumtankarna, bekräftade han att SpaceX-ingenjörer hade kunnat replikera en bruten heliumtank. “Det handlar i grunden om en kombination av flytande helium, avancerade kolfiberkompositer och fast syre”, sa han.

SpaceX sa nyligen att det kommer att återuppta raketprovningar inom en snar framtid, de hoppas kunna skicka en upp i rymden till nästa månad.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Elon Musk, Rockets och Spacex. Källa: nytimes