Studenter utvecklar Chrome-tillägg som identifierar falska nyheter

Studenter utvecklar Chrome-tillägg som identifierar falska nyheter

fb_fake_newsFör ett par dagar sedan rapporterade vi att ett Chrome-tillägg hade utvecklats som skulle kunna rensa falska Facebook-nyheter. Det enda “problemet” med det tillägget är att det förlitar sig på en lista som är kurator manuellt, vilket innebär att om listan inte uppdateras och fler falska nyhetswebbplatser dyker upp som inte finns på listan, kommer de att glida av tilläggets upptäckt.

För att vara rättvis hävdade utvecklaren att han slängde allt på en timme, men nu verkar det som om lite mer tid, en grupp studenter – Anant Goel, Nabanita De, Qinglin Chen och Mark Craft – satt ihop en mer komplex version av tillägget under en 36-timmars hackathon vid Princeton University.

Deras version skiljer sig från den tidigare eftersom de använder en algoritm för att skilja mellan verkliga nyheter och falska nyheter. Kallad “FiB”, den har förmågan att märka länkar som publiceras på Facebook som antingen “verifierade” eller “inte verifierade”. Vad som beaktas är källans trovärdighet såväl som korsreferenser med andra nyhetskällor.

Det bästa är att eleverna sedan dess har gjort sin algoritm öppen källkod, vilket innebär att andra utvecklare, som de på Facebook, har frihet att använda den för sina egna syften och också för att förbättra den. Om du vill få tag på det, slå upp Chrome Web Store för nedladdning.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Chrome och Facebook.