Tid med Fitbits nya sömnfunktioner Hur bra är Fitbits insikter?

Tid med Fitbits nya sömnfunktioner Hur bra är Fitbits insikter?

Jag är dålig i sömnen. Där andra svävar genom sömnens timmar med snoozy försäkran, snubblar jag. Jag är inkonsekvent. Jag äter sent. Jag tittar på min telefon i sängen. Jag är definitivt bättre sedan jag började på sömndagboken förra året, men jag kan också vara mycket bättre.

Det var därför jag var mycket glad när Fitbit meddelade att de lanserade några nya sömnfunktioner som inte bara skulle kunna spåra min sömn mer exakt, utan börja berätta vad jag kan göra för att förbättra den.

Fitbit tittar närmare på hur vi sover med en kombination av accelerometer och hjärtfrekvensspårning. Det tittar också på användarens sömntrender över tiden för att ge tips om hur man bygger bättre vanor. Jag har använt Alta HR i några veckor nu, men har det hjälpt mig att göra något av det här?

Läs detta: Sovmätvärden förklarade

Generellt sett tycker jag att Alta HR själv är bra på att träna när jag har drivit iväg och när jag har vaknat. Det har förekommit den udda natten där mina siffror kom bort och ibland kan jag se att den inte märkte att jag var vaken förrän tio minuter efter att mitt larm gick, men det hade en bättre framgång än de flesta handleder- slitna sömnspårare jag har provat. Jag kan dock inte tala för hur mycket tid jag spenderar i varje steg och inte heller alla de tider jag påstås vakna i några sekunder mitt på natten. Det skulle kräva lite tid i ett sömnlaboratorium.

Men oavsett hur exakt det är, är den här informationen inte särskilt användbar. Fitbits nya app erbjuder också benchmarking så att du kan se hur du jämför med andra i en liknande åldersgrupp, och det är ett bra sätt att lugna alla som går i panik att 18% av djup sömn är lågt (det är inte, du har det bra). Återigen är det dock bra och bra, men vad kan jag göra med den här informationen om jag faktiskt vill förbättra sömnen?

Det är där Fitbits insikter går in, bitstora tips som dyker upp i appen på vissa (men inte alla) dagar. Jag har funnit att dessa varierar i användbarhet, men konsistens är verkligen nyckeln. Det beror på att medan några av tipsen är generiska skräddarsys andra för dig genom att analysera dina sömnvanor över tiden.

Även inom dessa finns det dock en varierande mängd nytta. Till exempel berättar min senaste “insikt” att jag sov i genomsnitt 8 timmar och 47 minuter under helgen, vilket var lite mer än mitt veckogenomsnitt. “Den gungan kan vara ett tecken på att du inte sover tillräckligt under veckan”, stod det. Ja, väl upptäckt, men det kunde jag ha sagt.

“Nattugglor går till sängs sent och vaknar sent, medan larks gör båda tidigare”, läste en annan. “Baserat på dina trender är du mer en nattuggla.” Återigen, inte en uppenbarelse. Min sängtid är inte dumt sent, men det kan vara tidigare. Vid ett annat tillfälle när jag fick mer jämna sängtider gratulerade Fitbit mig och förklarade varför detta är viktigt för dygnsrytmen. Nu var det mer användbart att veta och bra uppmuntran att hålla sig till en rutin.

Ibland handlar inte insikterna om mig, utan bara lite vetenskap. En förklarade funktionen av lätt sömn för kroppen. En annan sa till mig: “Om du vaknar ofta kan din sömnmiljö vara en del av problemet. En bättre madrass eller kudde kan hjälpa dig att sova längre i djup sömn”. Jag är inte säker på om den här baserades på mina mönster eller inte, men det var ändå till hjälp.

Det är i trenderna

Spendera lite kvalitetstid med Fitbits nya sömnfunktioner

Där Fitbits insikter har visat tecken på mer användbara idéer är att välja ut dessa längre, personliga trender. Ett par vänner har visat mig insikter om att de berättade för dem hur mycket mer sömn de fick på nätterna de körde. Märkligt nog har jag inte sett detta på mina ännu (vilket är nyfiken eftersom jag har kört mycket nyligen) men den typen av information är definitivt mer praktisk. Verkligen praktiskt.

Mitt hopp är att insikterna med tiden börjar ta in fler faktorer. Hur påverkar min VO2 Max-poäng mitt sömnbeteende? Sov jag bättre de dagar jag gjorde fler guidade andningsövningar? Just nu mäter Fitbit inte stressnivåer som Garmin Vivosmart 3, men när det gör det kan detta vara en annan mätvärde att sätta i ekvationen.

Ju fler saker Fitbit kan spåra i framtida enheter och uppdateringar, ju djupare insikterna kan bli. Aktivitet är ett element, men sömn påverkas av så mycket mer. Fitbits matloggning vann inte redaktören Mike Sawh, men den finns där, och om Fitbit kan göra denna del av ekosystemet mer tilltalande, kan det också hjälpa oss att förstå hur vår kost påverkar dessa diagram av dyrbar sömn. Vattenintag också; hydrering är viktigt för sömnen. Ju bättre Fitbits plattform kan integreras med appar från tredje part, desto mer information kan det också få in och desto rikare kan dess insikter bli.

Hur går det också åt andra hållet? Hur påverkar min sömn min aktivitet? Finns det en märkbar försämring av kvaliteten på mina träningspass på grund av min brist på Zzs?

Det finns uppenbara begränsningar för vad Fitbit kan göra på en tracker på din handled. Även om det kan ge dig breda tips om sömnhygien, kan det till exempel inte säga att ditt rum är för bullrigt på natten. Eller för lätt. Eller för dammigt. Men det här är alla viktiga saker som några av de dedikerade sömnspårarna börjar titta på. ResMed S +, som jag försökte i några veckor, var inte så bra i noggrannhetsavdelningen, men vad den kunde berätta om min sömnmiljö var mer användbar.

Det känns som Fitbits sömninsikter är en solid grund och lätt det bästa av de två nya sömnfunktionerna, men jag är mer intresserad av vart den kan gå härifrån, och hur Fitbit över tid kan börja förstå den större bilden när det kommer att sova.