Turkiets Twitter- och Facebook-tjänst avbryts delvis när kuppförsöket utvecklas

twitter-turkey

twitter-kalkonTurkiska användare kan uppleva vissa med dessa tjänster och eventuellt andra (Youtube) eftersom vissa märker att tjänsterna har gått ner, medan andra i Turkiet säger att de fortfarande använder dem. Vi har sett flera Facebook-uppdateringar från Turkiet, så vi vet att Facebook inte var helt nere för några minuter sedan.

Den turkiska premiärministern sa att delar av den turkiska militären har börjat röra sig i Ankara “utanför befälhavaren”. Användare på Twitter har laddat upp bilder av militära fordon och militära spärrar, och de två huvudsakliga broarna i Ankara har blockerats.

Det fanns motstridiga rapporter om skottlossning, och vissa invånare sa att de inte hörde någonting, medan utvalda medier beskrev skott i sin rapportering. En video som publiceras på Twitter visar dock att helikoptrar skjuter på markmål. Alla är överens om att militärstrålar cirkulerar över huvudstaden just nu, men ingen vet med säkerhet vems sida de är på.

Samtidigt har den turkiska militären utfärdat ett uttalande som säger att den har tagit makten. Vi vet inte vilken del av militären som är inblandad i kuppet och hur utbrett stödet (eller oppositionen) är.

Turkiets president Erdogan tillgrep Facetime för att vädja det turkiska folket att gå ut på gatan och visa sitt motstånd mot kuppen.

Alyson Arkin, en NYC-baserad författare har lagt upp videor på Twitter:

VIDEO från #TurkeyCoup: Helikopter avfyrar #Ankara militära högkvarter pic.twitter.com/Rd4SrGOED3

– Alison Arkin (@Cronikeys) 15 juli 2016

BREAKING: Möjlig militärkupp i Turkiet. Två broar stängdes av okänd anledning. Stridsflygplan upptäcktes pic.twitter.com/bdh9B9Pnw6

– Alison Arkin (@Cronikeys) 15 juli 2016

BREAKING: Turkiets premiärminister bekräftar militärkuppförsök på gång https://t.co/r4S4yZEhLu pic.twitter.com/EPV3u0Iuhv

– The Hill (@thehill) 15 juli 2016

Turkiets premiärminister Binali Yildirim säger att en grupp inom militären engagerade sig i ett försök till kupp. https://t.co/pzWtwtYgey

– Associated Press (@AP) 15 juli 2016

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Facebook och Twitter.