Twitter kommer inte längre att ge amerikanska spioner tillgång till data mining-tjänsten

twitter logo

Twitter-logotyp

Enligt en ny rapport verkar det som om Twitter har beslutat att inte fortsätta att ge amerikanska underrättelsetjänster tillgång till en data mining-tjänst. Tjänsten är ett analytiskt verktyg som har tillgång till Twitters data, och spionbyråer har arbetat med den tjänsten för att få tillgång till informationen, men Twitter verkar inte så angelägen om att fortsätta detta förhållande.

Twitter har en andel på 5 procent i ett privat företag som heter Dataminr. Dess förhållande till Twitter är unikt eftersom Dataminr är den enda tjänsten som har tillgång till tweets i realtid.

Data mining-verktyget är alltså mycket fördelaktigt för företag och nyhetsorganisationer som kan hålla reda på trenderhändelser som de kan vara intresserade av. Det är också mycket tilltalande för spionbyråer som vill ha tillgång till så mycket data som möjligt.

Sedan juni förra året har Dataminr varit associerat med In-Q-Tel, en ideell kommersiell investeringsorganisation som stöds av USA: s underrättelsetjänst. Kontraktsdetaljer på USApending.gov avslöjar att Department of Homeland Security spenderade 225 000 dollar så att 50 användare kunde få tillgång till Dataminr. Kontraktet ska löpa ut i juni i år.

Wall Street Journal rapporterar att Twitter inte vill förnya avtalet efter ökad allmänhetens medvetenhet om dataskydd. Även om mikrobloggtjänstnätverket inte officiellt har bekräftat något av detta, så kommer underrättelsetjänster att behöva förlita sig på andra medier för att analysera offentliga Twitter-data i realtid.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Twitter.