Uber slutar spåra din plats när åkturen är slut

Uber slutar spåra din plats när åkturen är slut


Om du inte var medveten om det har Uber en kontroversiell praxis att spåra din plats även efter att åkturen du just tog har avslutats. Företaget spårade platsen för sina användare även när de inte använde sin app. Uber började göra detta förra året efter att ha skickat ut en appuppdatering som uppmanade användare att låta Uber spåra sin plats även när de inte använde den. Ride-hyllningsföretaget har nu bekräftat att det kommer att sluta göra det.

Uber gav tidigare användarna möjlighet att dela sin plats med tjänsten endast när de använde appen. Förra årets uppdatering tog bort kontrollen för dem och gav Uber fullständig kontroll över att spåra användaren. Detta innebar att det kunde spåra dem även när de inte använde appen.

Uber sa då att detta var viktigt för att öka ryttarsäkerheten och att de erhållna uppgifterna skulle användas för att förbättra upphämtnings- och avlämningsplatser. Det sägs också att platsdata endast skulle samlas in i upp till fem minuter efter varje fullbordad åktur.

Ändå orsakade detta beslut företaget att ta mycket flak från sekretessförespråkare som betraktade detta som ett drag från Ubers sida för att begränsa användarkontrollen över sina egna data.

Ubers säkerhetschef Joe Sullivan har bekräftat till Reuters att Uber nu kommer att sluta spåra användare efter att deras resa slutar.

Uppdateringen som gör denna ändring kommer att rulla till först till iPhone-användare senare i veckan innan den så småningom släpps för Android inom en snar framtid.

Arkiverad i mobiltelefoner. Läs mer om Apps och Uber. Källa: Reuters